- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Upozorenje iz Pekinga za Vilnjus: Kina može zgnječiti Litvaniju kao muvu

Kina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Kina ne bi trebalo da posvećuje previše pažnje Litvaniji, jer je može „zgnječiti kao muvu“, piše kineski portal „Global tajms“ u kontekstu otvaranja diplomatskog predstavništva Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, u Vilnjusu.
„Litvanija je samo klovn koji imitira hrabrost i odanost. Kina će joj, bez sumnje, naneti ozbiljnu štetu, ali ne bi trebalo da se koncentrišemo na borbu protiv tako male države“, navodi se u članku.
Prema mišljenju kineskih novinara, njihova zemlja treba da posveti više vremena silama koje stoje iza Litvanije, odnosno Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.
„Peking može mirno da odluči kako da kazni Vilnjus. To bi trebalo da natera Litvaniju da oseti štetu i da joj demonstrira status Kine kao velike sile. Međutim, to ne bi trebalo da ugrozi naše interese i strategiju na međunarodnoj areni u celini“, zaključuje se u članku.
Podsetimo, uprkos odlučnim protestima Pekinga, u Litvaniji je 18. novembra otvoreno predstavništvo Tajvana. Ova odluka je uznemirila Kinu koji smatra da je potez Vilnjusa kršenje principa njenog teritorijalnog integriteta kao i mešanje u unutrašnje poslove zemlje. Kineske vlasti su snizile nivo diplomatskih odnosa sa baltičkom državom na nivo otpravnika poslova zbog čeka je Vilnjus izrazio žaljenje. Litvanija poručuje da je otkrivanje predstavništva Tajvana zasnovano na ekonomskim interesima.
Ulazak u zgradu Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
SVET
Evropska komisija podržala Tajvan koji je otvorio kancelariju u Litvaniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala