- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sputnjik saznaje: Šta je istina o „korona-haosu“ na Hilandaru

© Foto : Zadužbina svetog manastira HilandaraPogled na Hilandar sa jugozapada, kroz krošnje maslina
Pogled na Hilandar sa jugozapada, kroz krošnje maslina - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Na Hilandaru nema nikakvog haosa kao što prenose pojedini mediji u Srbiji, koronu ima nekoliko monaha, ni jedan od njih nema težu kliničku sliku, situacija je pod kontrolom, saznaje Sputnjik u manastiru.
Posete manastiru Hilandar na Svetoj gori zabranjene su od nedelje 21. novembra, zato što je nekoliko monaha zaraženo korona virusom.
Procedura na Svetoj gori je takva da se, kod prvog slučaja pozitivnog na ovaj virus, manastir zatvara za posetioce. Od marta prošle godine u srpskom manastiru bilo je nekoliko bolesnih, ali to su bili gosti.
Kako saznajemo, od početka pandemije do ovog poslednjeg talasa, koronu je imao samo jedan monah kome je bolest konstatovana tokom boravka u Beogradu, pa se tu i lečio.
Sada zaraženi monasi na Hilandaru imaju stalnu negu lekara i tehičara, reč je o dežurnim lekarima, dobrovoljcima iz Srbije i Republike Srpske, članovima Lekarske komore Srbije. Lekari koji leče monahe su i članovi Hilandarskog lekarskog društva.
„Trenutno ovde boravi lekar koji ima iskustvo u tretiranju pacijenata zaraženih koronom, koji je boravio u crvnim zonama poslednjih godinu i po, sa njim je i medicinski tehničar. Imamo sve lekove predviđene protokolom za ambulantno lečenje korona virusa“, kažu nam izvori bliski bratstvu Hilandara.
U Svetoj srpskoj carskoj lavri trenutno borave i radnici koji obnavljaju krov Dohije. Svi su jutros testirani, niko od njih nije pozitivan na korona virus.
Izvor Sputnjika iz Hilandara nije želeo da komentariše vakcinalni status monaštva, jer je reč o ličnoj stvari.
Kako saznajemo, vakcinacija nije uslov za radnike, ali oni moraju da budu negativni kada ulaze u Grčku, ali obavljaju i novo testiranje kada ulaze na tlo Svete Gore.
Iguman Hilandara Metodije u tronu pored Bogorodice Trojeručice - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
SRBIJA
Zašto je zakon za Hilandar koji donosi Srbija — istorijski
Pogled na Hilandar sa jugozapada, kroz krošnje maslina - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Obnova Hilandara posle požara: Poznato kada će biti završena rekonstrukcija svetinje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala