- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator o novim američkim sankcijama: Vašington ponovo dodelio sebi ulogu „svetskog sudije“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaPolaganje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Polaganje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Postavljajući pravila za druge zemlje po sopstvenom nahođenju, Amerika je ponovo dodelila sebi funkciju svetskog tužioca i sudije, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov povodom novih američkih sankcija protiv „Severnog toka 2“.
„Američki Stejt department je najavio nove sankcije u okviru omraženog Zakona o zaštiti energetske bezbednosti Evrope. Kompanija 'Transadria' biće podvrgnuta represijama američke države, a 'njen brod Marlin je proglašen kao konfiskovana imovina' – citiram“, podsetio je ruski senator, dodajući da na taj način SAD objavljuju da je „zaplenjen” brod kompanije koja nije nanela ni najmanju štetu samoj Americi.
On je prokomentarisao i javnu opomenu Amerike upućenu bugarskom predsedniku Rumenu Radevu, koji je neoprezno priznao stvarnost – da Krim de fakto pripada Rusiji. Vašington je brzo objasnio osnove 'partijske discipline' za bliži krug saveznika SAD, rekao je senator.
„'Svet u američkom stilu“ je u opštim crtama prilično jasno oslikan. Može da se kaže samo ono što odgovara 'generalnoj politici', a umesto međunarodnog prava na snazi su unutrašnji američki zakoni prema kojima Vašington sam preuzima funkcije tužioca, sudije i sudskog izvršitelja, koji konfiskuje tuđu imovinu po sopstvenom nahođenju“, naglasio je Kosačov.
Prema njegovim rečima, kada se tako nešto dešava unutar jedne države, Sjedinjene Američke Države to nazivaju diktaturom.
„Međutim, kada Vašington nameće tu praksu celom svetu, to se smatra 'liberalnim svetskim poretkom'. Gledajte, nemojte to mešati“, zaključio je političar.

Kriza američke vlasti

Nove sankcije protiv gasovoda prokomentarisala je i senatorka sa Krima Olga Kovitidi, koja smatra da taj postupak svedoči o krizi američke vlasti.
„Kriza američke vlasti raste. U Beloj kući se ne bave interesima Amerike i rešavanjem problema običnog naroda, već lobiranjem za interese transnacionalnih kompanija koje zarađuju na tržištu ugljovodnika“, zaključila je ona.
Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da su SAD najavile su da će uvesti sankcije za dva broda i jednoj ruskoj kompaniji uključenoj u izgradnju projekta gasovoda „Severni tok 2“.
S tim u vezi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama uvodi sankcije sa povodom ili bez njega, a da flagrantan primer predstavljaju ograničenja prema gasovodu „Severni tok 2“.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
RUSIJA
Kremlj: SAD ne odustaju od jezika sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala