Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština ponovo zabranila Petkoviću da poseti KiM

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini ponovo su zabranile da poseti južnu pokrajinu. O najnovijoj zabrani obavestićemo sve međunarodne faktore, kao i Miroslava Lajčaka, navodi Kancelarija za KiM.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su danas da poseti KiM i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, u sredu, 24. novembra.
Petković je tokom dvodnevne posete Kosovu i Metohiji 24. i 25. novembra trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji i uruči im preko potrebnu pomoć.
U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i to Aljbin Kurti nikada neće moći da spreči.
"Ovo je već četvrti put da vlasti u Prištini onemogućavaju posetu direktora Kancelarije za KiM pokrajini. Zato se postavlja pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Aljbina Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga", kaže se u saopštenju.
Sa svakim novim danom i potezom koji povuče, Aljbin Kurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa, navodi Kancelarija i dodaje da "ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje".
"O najnovijoj zabrani obavestićemo sve međunarodne faktore, kao i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je danas u poseti Beogradu. Pitanje je kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi "Veliku Albaniju" a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme", zaključila je Kancelarija za KiM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala