- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otkriven uzrok udesa u Bugarskoj, pokrenut postupak za oduzimanje dozvole makedonskom prevozniku

© AFP 2023 / DIMITAR KYOSEMARLIEVNesreća u Bugarskoj
Nesreća u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Jutrošnja nesreća na autoputu Sofija-Blagojevgrad u kojoj je poginulo 46 putnika, a sedmoro povređeno, apsolutno je posledica ljudske greške, rekao je za BTV sekretar za bezbednost iz bugarskog grada Pernika Vasko Pirgov, koji je na lice mesta stigao sa prvim policajcima i vatrogascima, prenosi Telma.
"Autobus je išao preko 100 kilometara na čas i ne postoji ni milimetar traga kočenja, što znači da vozač nije adekvatno reagovao", saopštio je bugarski zvaničnik.
On je rekao da se autobus nije prevrnuo i da je vozač pokušao da skrene levo, dodajući da ima snimaka "koji nisu prijatni za gledanje".
"Prizor je užasan. Prednji deo autobusa je izgoreo, ljudi u bolnici „Pirogov” su bili u zadnjem delu autobusa. Na autobusu je razbijeno desno staklo i oni su izašli odatle", pojasnio je bugarski zvaničnik.
Prema njegovim rečima, oko sat i po pre udesa autobus se zaustavio na benzinskoj pumpi na magistralnom putu „Struma”, gde su putnici otišli do toaleta i napravili pauzu oko pola sata.
On smatra da je isključena mogućnost da je vozač zaspao, jer se benzinska pumpa nalazi na 15 minuta vožnje do mesta udesa.
"Put je u savršenom stanju. Ovo je greška vozača. Ne postoji mogućnost da je autobus proklizao na kolovozu, nema tragova kočenja. Autobus se zapalio s prednje strane. U samom autobusu su bile cevi za naftu", rekao je Pirgov i dodao da je požar izbio u prednjem delu autobusa, najverovatnije u sistemu grejanja.
On je još saopštio da je u 03:04 dobio informaciju o nesreći, a u 03:30 je stigao na mesto udesa, gde su bili vatrogasci i Hitna pomoć.

Pokrenut postupak za oduzimanje dozvole prevozniku

Ministarstvo saobraćaja pokrenulo je postupak za oduzimanje dozvole prevozniku „Besa trans“, nakon nesreće njihovog autobusa u Bugarskoj, saopštio je danas ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoje Bočvarski.
Kako je navedeno na konferenciji za novinare ministarstva, prema do sada dobijenim informacijama ovaj prevoznik obavljao je međunarodni prevoz sa dozvolom, ali ne i za konkretno vozilo, prenosi Telma.
“Prevoznik nije prijavio izgorelo vozilo u skladu sa članom 11 stav 5 Zakona o drumskom saobraćaju i stoga se ono ne nalazi u elektronskoj bazi podataka Ministarstva saobraćaja i veza", rekao je Bočvarski.
Izražavajući žaljenje zbog stradalih u autobuskoj nesreći, Bočvarski je istakao da Ministarstvo saobraćaja i veza u saradnji sa drugim državnim institucijama i bugarskim vlastima radi na utvrđivanju svih uzroka nesreće.
Vlada je na današnjoj sednici zadužila Državnu saobraćajnu inspekciju da sprovede vanredni inspekcijski nadzor.
U saobraćajnoj nesreći na autoputu Sofija-Blagojevgrad, blizu sela Bosnek, noćas u 3:00 sata, zapalio se autobus sa severnomakedonskim registarskim tablicama, koji se vraćao iz Istanbula.
U nesreći je poginulo 46 putnika, a sedam povređeno.
Izgoreo autobus u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
SVET
Tragedija u Bugarskoj – tip nesreće koji se retko događa
Makedonski autobus koji se prevrnuo na auto-putu u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
REGION
Tragedija u Bugarskoj: Izgoreo autobus iz Severne Makedonije, stradalo 46 ljudi, među njima i deca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala