- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački ministar: Želimo bolje odnose sa Rusijom

© REUTERS / POOLNemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Nemačka želi bolje odnose sa Rusijom nego što su danas, ali je za to potreban napredak, uključujući i rešavanje situacije u Ukrajini, izjavio je v.d. nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Mas.
„Želimo bolje odnose sa Rusijom. Naravno. Mogli bi biti bolji, ali je za to potreban napredak, posebno u rešavanju sukoba u istočnoj Ukrajini na osnovu Minskih sporazuma“, rekao je Mas, govoreći na događaju u Fondu Kerber u Berlinu.
Mas je dodao da je „Rusija nedavno odbila da se sastane u ‘normandijskom formatu’ (Rusija, Nemačka, Francuska, Ukrajina)“.
„Poslednji izveštaji o kretanju ruskih trupa u oblastima koje se graniče sa Ukrajinom su izuzetno zabrinjavajući. Ovi događaji pokazuju da je lopta za rešavanje postojećih nesuglasica na strani Rusije. Evropska unija će nastaviti da deluje kao jedinstveni front“, istakao je nemački diplomata.
Ranije je predsednik Rusije izjavio da zemlju često optužuju za „neispunjavanje” Minskih sporazuma, ali da ne mogu da formulišu u čemu konkretno. Prema njegovim rečima, „u Minskim sporazumima nigde se ne govori da je Rusija strana u sukobu“, da se „mi sa tim nikada nismo slagali i nećemo se složiti“, kao i da Rusija nije strana u sukobu.
Odnosi Rusije sa Kijevom i zapadnim zemljama pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Rusija je više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini i predmet Minskih sporazuma.
Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnim dejstvima“, tvrdeći da nikome ne preti, a da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao izgovor za raspoređivanje sve više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica.
Predsednik Rusije smatra da su izjave da zemlja navodno priprema invaziju na Ukrajinu alarmantne. Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je izveštaje brojnih zapadnih medija da Rusija navodno koncentriše trupe na granici sa Ukrajinom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala