- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji: SAD šalju Kijevu vojne savetnike i naoružanje

© REUTERS / U.S. EMBASSY IN UKRAINERadnici na aerodromu istovaruju pošiljke sa američkom municijom isporučenom kao pomoć Ukrajini
Radnici na aerodromu istovaruju pošiljke sa američkom municijom isporučenom kao pomoć Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost slanja vojnih savetnika i različitog naoružanja Ukrajini, uključujući prenosive protivvazdušne raketne sisteme „Stinger“, prenosi televizija „Si-En-En“ pozivajući se na svoje izvore.
„Bajdenova administracija procenjuje mogućnost slanja vojnih savetnika i nove opreme u Ukrajinu, uključujući oružje“, navodi kanal.
Kako se navodi, ovi koraci biće odgovor na navodno povećavanje vojnih snaga Rusije na granici sa Ukrajinom.
Prema podacima obaveštenih izvora televizije, razmatranje pomoći Ukrajini odvija se u svetlu strahovanja Kijeva od navodne invazije Rusije, što je Moskva negirala.
„Prema rečima izvora, paket pomoći može uključivati protivtenkovske rakete ‘Džavelin’, kao i minobacače. Razmatraju se i sistemi za protivvazdušnu odbranu, kao što su rakete ‘Stinger’“, precizira televizija.
Istovremeno, u Beloj kući postoji još jedan stav prema kojem slanje takvog naoružanja Rusija može smatrati eskalacijom. Pri tome, u region mogu biti poslati vojni savetnici, ali nije „jasno da li će oni doći u Ukrajinu”.
Portparolka Bele kuće Džen Psaki odbila je da komentariše ove informacije.
Ranije je agencija Blumberg, pozivajući se na više izvora, javila da su predstavnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena održali brifing za svoje evropske kolege, na kojem su izrazili zabrinutost zbog moguće pripreme Rusije za invaziju na Ukrajinu.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Moskva sa svoje strane navodi da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju i da nikome ne preti.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je primetio da su izjave Londona i Vašingtona o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. On je takođe naglasio da kijevski režim pokušava da se predstavi kao žrtva ruske agresije, dok istovremeno ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom ne smeta da koristi provokacije.
Zastave Ukrajine i SAD na vojnim vežbama u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
NATO ima nove planove za Ukrajinu — i sprema za to elitne jedinice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala