- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

I Češka može poslati vojsku na belorusku granicu

© AP Photo / Petr David JosekČeški vojnici na NATO vežbi "Plemeniti skok"
Češki vojnici na NATO vežbi Plemeniti skok - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Prag je spreman da pošalje vojsku i policiju da pomognu Varšavi da reši krizu na poljsko-beloruskoj granici, izjavio je premijer Češke Andrej Babiš na kraju samita šefova vlada Višegradske četvorke u Budimpešti.
On je naveo da, za sada, ovakav zahtev poljske strane nije stigao.
"To što se sada dešava na poljsko-beloruskoj granici je nedopustivo. Ponašanje Lukašenkovog režima prelazi sve granice. Podržavamo sankcije koje moraju biti uvedene brzo i biti efikasne", rekao je predsednik vlade Češke Andrej Babiš.
Premijer naglašava da vojnike može poslati u Poljsku tek nakon što tu odluku odobre oba doma parlamenta Češke. Predsednik republike Miloš Zeman je takođe podržao inicijativu. U pismu poljskom kolegi Anžeju Duda istakao je da je granica između Poljske u Belorusije obod EU i NATO-a.
Sa svoje strane, premijer Poljske Mateuš Moravecki je zahvalio kolegama za "fantastičnom i besprimernom“ nivou solidarnosti.
Kako je podsetio premijer Mađarske Viktor Orban, 50 čeških policajaca je od 17. oktobra bilo raspoređeno na mađarsko-srpskoj granici i sprečilo 4.000 pokušaja prelaska granice.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
RUSIJA
„Milioni građana će bežati“: Ruski bezbednjak optužio Zapad da razbuktava krizu u još jednoj zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala