- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ekspert: Bugarske vlasti treba da priznaju da imaju probleme sa drumskom infrastrukturom

© REUTERS / STOYAN NENOVAutobuska nesreća na auto-putu u Bugarskoj
Autobuska nesreća na auto-putu u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Deonica auto-puta Struma u ​​Bugarskoj, na kojoj se dogodio udes sa autobusom iz Severne Makedonije, nije mogla da bude u dobrom stanju, izjavila je za televiziju „bTV“ rekla eskpert bugarskog Instituta za bezbednost saobraćaja Dijana Rusinova.
Prema njenim rečima, bugarski političari treba da prestanu da poriču da postoje problemi na putevima.
„Možda je danas došlo do granice kada treba da prestanemo da poričemo da imamo problema sa drumskom infrastrukturom. U Bugarskoj od svih mogućih institucija čujemo: nemamo problema sa drumskom infrastrukturom, ali se ponavljaju iste greške“, smatra Rusinova.
Ona je naglasila da nadležni nemaju ni najmanju predstavu o stanju na putevima. Političari, pre svega, treba da nalože analizu situacije.
„Pitajte ministarku za regionalni razvoj (Violetu Komitovu) da li može da odgovori nešto o stanju ove deonice? Ne zaboravite da Služba za drumsku infrastrukturu (podređena Ministarstvu za regionalni razvoj) dva puta godišnje mora da proverava stanje na putevima širom zemlje. Zar ova služba nije znala za probleme sa obeležavanjem? A ako nisu znali, kako su propustili signale o problemima koje šaljemo? Od njih nismo dobili nijedan odgovor, posebno u poslednjih šest meseci“, zaključila je ona.
Prema rečima predstavnika Udruženja stradalih u saobraćaju Vladimira Todorova, novi poslanici treba da razmisle o tome zašto infrastruktura na putevima dovodi do saobraćajnih nesreća.
„Možda bi trebalo da razmisle o tome zašto državne institucije zatvaraju oči, zašto se zataškavaju radnje ili nečinjenje nekih državnih službenika. Uvek se može reći da je u pitanju bio ljudski faktor, ali razlog se uvek krije i u samom terenu. Teren kontroliše administracija, a administraciju političari. Ovaj krug treba prekinuti“, istakao je Todorov.
On je skrenuo pažnju na činjenicu da u Bugarskoj svakog meseca na putu pogine 50-60 ljudi. Bugarska je svake godine na vrhu liste zemalja Evropske unije po najvećem broju nesreća sa smrtnim ishodom. Tokom 2019. godine u saobraćajnim nesrećama u Bugarskoj poginulo je 628 ljudi, a 2020. godine – 463.
Podsetimo, na autoputu oko dva sata ujutru lokalnom vremenu, u blizini sela Bosnek, jugozapadno od glavnog grada Sofije, izgoreo je autobus, u kome je poginulo 46 osoba, među kojima 12 dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala