- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sin Zvezdine legende polako postaje noćna mora američkih zvezda

© AP Photo / Ariel SchalitDeni Avdija
Deni Avdija - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Deni Avdija, talentovani izraelski košarkaš, u drugoj sezoni u NBA ligi igra fenomenalnu odbranu i jedan je od najvažnijih igrača u rotaciji Vašington Vizardsa – trenutno ekipe sa vrha Istočne konferencije.
Avdija je pre dve godine bio smatran za jednog od najvećih talenata evropske i svetske košarke, ali za sada ofanzivno nije uspeo da pokaže sav talenat.
Pre godinu dana izabran je sa devetog mesta na Draftu, što su mnogi protumačili kao „krađu“ za Vizardse jer se nedeljama pre toga govorilo da bi mogao da završi i među pet košarkaša na NBA draftu.
Vašington ga je sačekao na devetom mestu, izabrao ga je i danas ubira plodove sjajnih igara bivšeg srpskog košarkaša Zufera Avdije.
Deni Avdija, levo, u duelu sa Nemanjom Bjelicom - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
SPORT
Avdija ponovo oduševio Amerikance /video/
„Za tako mladog igrača jako doprinosi našoj igri. Sjajno čuva igrače, potcenjen je skakač... Igra na pravi način“, rekao je Kajl Kuzma, saigrač Avdije iz Vizardsa.
Avidijin doprinos igri Vizardsa ne može da se vidi kroz običnu statistiku, a o tome je pisao i američki novinar Majk Šmic koji je označio mladog Izraelca kao ključ dobrih igara ekipe iz prestonice Sjedinjenih Američkih Država.
„Avdija ulazi sa klupe i odmah preuzima najbolje protivničke košarkaše – od Janisa Adetokumba, preko Kevina Durenta, Džejmsa Hardena, Brendona Ingrama, a često uspešno uspe da isprati i niže, eksplozivnije bekove poput Dža Morenta i Freda Vanvlita“, piše Šmic u tekstu za ESPN.
Dvadesetogodišnji Izraelac nije imao najbolju prvu godinu u NBA, bilo mu je potrebno vremena da se prilagodi na američku košarku, a činjenica je i da je igrao u neorganizovanoj ekipi u kojoj su Rasel Vestbruk i Bredli Bil činili posao težim saigračima, umesto da bude obrnuto.
Prošlog leta situacija se promenila, otpušten je trener Skoti Bruks, na njegovo mesto doveden je mladi Ves Anseld iz Denvera, dok je Vestbruk trejdovan u Lejkerse.
Vizardsi su preko noći promenili identitet, od ekipe koja ima najgoru odbranu u ligi došli su do toga da im je defanziva jedna od najboljih u ligi.
Izabranici Anselda juniora igraju sjajnu timsku odbranu, nešto što je bilo nepojmljivo prethodnih godina, a jako važan deo svega je Avdija koji ima najbolji defanzivni rejting od svih igrača u ekipi.
Avidijina odbrana posebno je impresivna kada čuva 1-na-1 igrača, što je i Šmic argumentovano objasnio.
„Spada među 13 košarkaša koji su barem 45 puta branili izolaciju (napad protivničkih ekipa za jednog igrača) i nalazi se na prvom mestu po broju odbranjenih poseda, ispred Evana Moblija i Bema Adebaja. Avdija igra poziciju kombo-krila koji svi timovi žele da imaju u ekipi. U stanju je da igra i brani četiri do pet pozicija na terenu, a to mu omogućava solidna kombinacija brzine, snage i discipline“, navodi Šmic.
Možda se doprinos mladog Izrealca ne nalazi u tradicionalnoj statistici, pošto za 22 minuta na terenu beleži šest poena, šest skokova, asistenciju, i jednu blokadu, ali zato napredna to pokazuje.
Napredna statistika odavno se masovno koristi da bi se dokazao uticaj jednog ili više košarkaša na igru, te se u Avidijinom slučaju to kristalno jasno vidi.
Na 100 poseda, Vašington Vizardsi primaju 11 poena manje kada je Avdija na terenu, tera protivnike na lošije šuteve i više izgubljenih lopti.
„Avdiju su u prvoj godini arbitri često kažnjavali za preteranu agresivnost, koristivši nešto više telo i snagu, ali kako su se ove godine promenila pravila i kako se dopušta čvršća igra, tako je i Izrealac profitirao“, dodaje Šmic.
Dvadesetogodišnjeg Izrealca pohvalio je i Anseld koji je više puta u dosadašnjem delu sezone istakao da će dobijati još više minuta ako bude nastavio sa ovakvom igrom.
Avdija ima veliku uticaj na terenu, ali ono što se zaboravlja jeste da je još bolji momak van terena. Uostalom dolazi iz takve porodice, otac mu je Zufer Avdija jedan od najfinijih ljudi u svetu sporta i vidi se da je dobrotu preneo i na sina.
O tome je pričao i američki košarkaš Kajl Kuzma – saigrač Avdije u Vašingtonu.
„Deni je dobro, slatko dete. Pretpostavljam da se u današnje vreme ne koristi toliko termin jer se smatra 'mekanim'. Ali ako me pitate o nekome kao čoveku, biti sladak je najveći mogući kompliment. To znači da je fin, neko sa kim možete da pričate, neko ko brine. To je retko danas i jako je osvežavajuće da imate takvog momka oko vas“, kazao je Kuzma.
Avdija je daleko od ispunjavanja punog potencijala, daleko je i od najboljih na svojoj poziciji, ali jako je blizu najboljeg defanzivca na svojoj poziciji, a to je kompliment sa kojim ne može da se pohvali mnogo dvadesetogodišnjaka.
U godinama ispred unaprediće i napadačku igru, pošto poseduje talenat i ima sjajnu radnu etiku, i onda ćemo o Deniju pričati kao o jednom od najboljih igrača na svojoj poziciji, a možda i u NBA.
Daleko je od takvog statusa, ali ima samo 20 godina i biće uživanje pratiti u kakvog će se igrača razviti.
Avdija ponovo oduševio Amerikance /video/
Odneo je zastavu Srbije u Vašington i pokazao se Americi – čak i protiv „čudovišta“ /video/
Avdija predstavljen u Vašingtonu – sa srpskom zastavom /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala