- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li je na pomolu rešenje za auto-industriju: Japan izdvaja više od pet milijardi dolara

© Sputnik / Igor Rusak / Uđi u bazu fotografijaAutomobilska industrija
Automobilska industrija - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Japan će izdvojiti oko 600 milijardi jena (5,2 milijarde dolara) iz dopunskog budžeta za 2021. za podršku proizvođačima poluprovodnika, među kojima je i vodeći svetski proizvođač čipova "Tajvan Semikondaktor Manufakturing" (TSMC) s kojim Japan ima ugovor, objavio je danas dnevni list Nikei.
Da li će ovo biti jedno od rešenja za velike probleme u auto-industriji koja muku muči sa uvozom čipova. Zbog njihovog nedostatka na tržištu mnoge poznate kompanije obustavljaju proizvodnju.
U okviru paketa mera podsticaja, japanska vlada će, kako navodi Nikei, uložiti oko 400 milijardi jena u novu fabriku koju će graditi TSMC u prefekturi Kumamoto, na jugozapadu Japana, prenosi Rojters.
Tajvanska kompanija je ranije ovog meseca saopštila da će izgraditi fabriku čipova vrednu 7,0 milijardi dolara u Japanu sa "Soni grupacijom", što je vlada Japana pozdravila.
Preostalih 200 milijardi jena vladinih sredstava će ići na izgradnju drugih fabrika, pri čemu je u fazi razmatranja nekoliko projekata, uključujući i projekte američkog proizvođača memorijskih čipova "Majkron Tehnolodžija" i japanskog holdinga "Kioksija", dodaje list, preneo je Blic biznis.
Roboti u fabrici automobila - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
EKONOMIJA
Nestašica čipova za automobile sve do 2023.
Matična ploča - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
EKONOMIJA
Manjak čipova uništava auto-industriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala