- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belorusija: Poljska protiv migranata koristila eksplozivne pakete i suzavac

© Sputnik / Dmitriй VinogradovOgrada i bodljikava žica na poljsko-beloruskoj granici
Ograda i bodljikava žica na poljsko-beloruskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Granični komitet Belorusije optužio je poljske snage bezbednosti za korišćenje eksplozivnih paketa i suzavca protiv migranata.
„Tokom noći 23. novembra grupa stranaca je, dok su poljske snage bezbednosti pokušavale da ih proteraju, odbila da ode u Belorusiju i ostala u blizini poljske ograde, nastavljajući da traži azil u Poljskoj. Kako bi rasterali izbeglice, poljski vojnici su upotrebili eksplozivne pakete, koji su prebacivali preko granične linije na teritoriju Belorusije, i suzavac“, saopštila je pres služba beloruskog Graničnog komiteta.
Beloruski graničari su istakli da „takva dejstva imaju za cilj izazivanje agresivnog odgovora izbeglica i stvaranje preduslova za još jednu provokaciju na granici“.
„Ovo nije prvi put da Poljska koristi specijalna sredstva na granici protiv nenaoružanih ljudi. Upotreba eksplozivnih paketa, šok-bombi, vodenih topova i gasa od strane Poljske krši međunarodno pravo i predstavlja direktnu agresiju na ranjive grupe izbeglica“, naglašava se u saopštenju.

Migrantska kriza

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i skoro deset dana je provelo u pograničnoj zoni. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Migranti su se 17. novembra povukli sa same granice i smešteni su u transportno-logistički centar, gde im je beloruska strana organizovala prenoćište, dok se deo vratio u kamp u šumi u blizini granice.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala