- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Antonov o novim američkim sankcijama protiv „Severnog toka 2“: Nelojalna konkurencija

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov  - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“ su manifestacija nelojalne konkurencije, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.
„Dijalog kroz sankcije je neprihvatljiv i krši međunarodno pravo. Sve pokušaje protiv ruskog izvoza nafte i gasa u Evropu vidimo kao nelojalnu konkurenciju koja podriva principa slobodnog tržišta“, navodi se u saopštenju Antonova objavljenom na Fejsbuk stranici ambasade.
On smatra da „američka administracija, bilo da su republikanci ili demokrate u pitanju, već nekoliko godina pokušava da oteža rusko-evropsku energetsku saradnju“.
„U Vašingtonu su prvo hteli da spreče završetak izgradnje gasovoda. Nisu uspeli, magistralni gasovod je postavljen i spreman za puštanje u rad. Sada ovde pokušavaju da to odlože. I sve to uz istovremeno pozivanje Rusije da poveća isporuke energenata u Evropu kako bi se minimizirale posledice krize sa gorivom“, konstatovao je ambasador.
S tim u vezi, Antonov je istakao da Moskva kategorički odbacuje optužbe na svoj račun „u pogledu ruske energetske politike“.
„Takve izjave pokazuje nepoštovanje Sjedinjenih Američkih Država prema svojim saveznicima koji su spremni na izgradnju dugoročne obostrano korisne saradnje sa našom zemljom. U praksi smo pokazali da smo pouzdani partneri u energetskoj sferi“, dodao je.
Ranije je državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio da je američka administracija uvela sankcije za dva broda i jednu kompaniju koja je povezana sa Rusijom, a koji učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Protiv izgradnje i eksploatacije gasovoda aktivno se zalažu Sjedinjene Američke Države, koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, kao i Ukrajina koja se plaši da će izgubiti tranzit.
Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizacijom situacije, podsećajući da je ovaj projekat koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju. Što se tiče očuvanja ukrajinskog tranzita, rusko rukovodstvo je više puta izrazilo spremnost da nastavi isporuke, ali samo ako to bude ekonomski izvodljivo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala