- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Amerika poslala dva patrolna čamca Ukrajini /foto/

CC BY-SA 2.0 / Petty Officer 3rd Class MyeongHi / Patrolni čamac američke obalske straže klase "Ajland"
Patrolni čamac američke obalske straže klase Ajland - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2021
Pratite nas
Dva patrolna čamca klase „Ajland“ stigla su iz Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajinu i oni će uskoro obezbeđivati obalu na Crnom i Azovskom moru, saopštila je pres služba ukrajinske mornarice.
„Danas, 23. novembra, na brodu ‘Oušn grand’ iz Baltimora u državi Merilend, SAD, u Ukrajinu su stigla dva čamca klase ‘Ajland’ – „Fastov“ i „Sumi“. Patrolni čamci ukrajinske mornarice na teretnom brodu prešli su hiljade milja i ušli u teritorijalne vode Ukrajine“, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.
Pres služba dodaje da je krajnja stanica trgovačka luka Odese, zatim će se izvršiti carinska kontrola u luci, istovar, vuča do baze i priprema za upotrebu nakon dugog transporta. Uskoro će na čamcima biti podignuta pomorska zastava Ukrajine i oni će pod ukrajinskom komandom „početi svoj borbeni put za osiguravanje pomorske bezbednosti“ u vodama Crnog i Azovskog mora.
„Zahvalni smo američkim partnerima na dugoročnoj kontinuiranoj podršci koju pružaju Ukrajini... Pomažući u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, Sjedinjene Američke Države na čelu konsolidovane svetske zajednice štite demokratske vrednosti ​i transatlantsku bezbednost“, izjavio je komandant ukrajinske mornarice Aleksej Neižpapa.
Čamci klase „Ajland“ su brzi patrolni čamci obalske straže Sjedinjenih Američkih Država namenjeni za patroliranje i operacije traganja i spasavanja u priobalju. U septembru 2018. SAD su dva ovakva čamca predale ukrajinskoj mornarici. Kako je preneo Si-En-En, pozivajući se na zvaničnika američkog Ministarstva odbrane, čamce je Ukrajina kupila u okviru programa prodaje neiskorišćene vojne tehnike i imovine drugim državama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala