- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kalifornijska katastrofa kojoj nema kraja – svi prsti su upereni u Divca

© AFP 2023 / ALLEN BEREZOVSKYVlade Divac i Luk Volton
Vlade Divac i Luk Volton - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Bivši srpski košarkaš Vlade Divac je kao igrač uspeo da postane legenda i neko koga su navijači Sakramento Kingsa obožavali. Sve što je ostvario na terenu, uspeo je da upropasti kada je postao generalni menadžer istog tima.
U istoriji košarke, greške veće od one koju je Divac napravio leta 2018. godine se mogu nabrojati na prste jedne ruke, pošto je čuveni centar tada, kao generalni menadžer Sakramenta, umesto Luke Dončića draftovao Marvina Beglija sa drugim pikom.
Iako su tada mnogi američki mediji i stručnjaci mislili da Dončić nije baš toliko dobar koliko su znali da jeste svi u Evropi, bilo je jasno da će Slovenac srpskog porekla biti među najvišim pikovima.
Pričalo se tada i da Dončić nije želeo da dođe u Kingse, čak i po cenu toga da ne ode u NBA ukoliko ga oni izaberu, spekulisalo se i da Divac neće da ga draftuje jer je u lošim odnosima sa Lukinim ocem Sašom...
Ali, ništa od toga nije imalo dovoljnu težinu da natera Divca da napravi grešku koja je unazadila franšizu iz Kalifornije barem za nekoliko godina.
Epilog je jasan – u četvrtoj sezoni u NBA ligi Dončić je kandidat za nagradu najkorisijeg košarkaša sezone (MVP), dok Begli jedva dobija po desetak minuta na terenu.
Upravo zbog tog poteza Divac je dobio epitet jednog od najgorih generalnih menadžera svih vremena, ali to nije jedini razlog zbog kojeg ga sada navijači Sakramenta, ekipe u kojoj je tokom 2000-ih godina bio jedan od najboljih igrača – mrze.
„Pisao sam o Kingsima, Luku Voltonu i tome kako Vlade Divac i dalje 'obleće' ovom bespomoćnom franšizom“, napisao je Majkl Pina, novinar američkog „Sports ilustrejteda“.
Pina se u tekstu osvrnuo na najnoviji potez Kraljeva iz Kalifornije u vidu otpuštanja Luka Voltona, čoveka kojeg je na mesto šefa stručnog štaba 2019. godine postavio upravo Divac – i time napravio drugu kardinalnu grešku.
Volton je tokom mandata u Sakramentu ostvario 68 pobeda i 93 poraza za oko dve i po godine, a novu sezonu počeo je sa skorom od 6-11.
Njegova ekipa nije ostvarila praktično nikakav napredak tokom pomenutog perioda, a u prethodnih mesec dana na meti kritika bile su, pored rezultata, rotacije igrača, sukob sa nekada drugim pikom Marvinom Belgijem, statistički parametri...
Najviše je napadnuta Sakramentova odbrana, pošto su Kingsi bili 26. ove sezone u defanzivnoj efikasnosti, dok su prošle sezone bili zakucani za dno ove tabele.
Voltona navijači i stručnjaci nikada nisu preterano cenili, jer je došao posle ne baš najbolje debitantske uloge trenera u Los Anđeles Lejkersima.
Kada je dovodio Voltona, Divac je, usput, otpustio Dejva Jejgera, jednog od najuspešnijih trenera Kingsa u poslednjih 15 godina.
Sada je došlo vreme da Kingsi daju otkaz i Voltonu, desetom treneru koje su imali u poslednjih deceniju i po, odnosno od odlaska čuvenog Rika Adelmana.
Ono što je fascinantno u ovoj priči je da nijedan od sledećeg niza nije uveo Kingse u plej-of: Erik Muselman, Redži Tajus, Keni Net, Pol Vestfol, Kit Smart, Majkl Meloun, Džordž Karl, Tajron Korbin, Dejv Jejger, Luk Volton.
Voltona, dvostrukog NBA šampiona u dresu Lejkersa, zameniće iskusni Alvin Džentri, koji je dosad u karijeri vodio pet različitih franšiza.
Navijači Sakramenta mogu da očekuju čak i dodatno bržu igru u napadu nego sa Voltonom, a tu bi najviše mogao da profitira mladi plejmejker Dieron Foks, koji zasad igra daleko ispod očekivanja.
Što se tiče Marvina Beglija, za njega situacija u Kingsima ne može da bude lošije nego što je bila do sada, jer je zbog svađe sa bivšim trenerom, ali i dobrim delom uprave, imao marginalizovanu ulogu.
Promena trenera popularne Kraljeve neće preko noći pretvoriti u plej-of ekipu, ali, uzimajući u obzir statistiku i rezultate, i te kako je bilo vreme da Volton dobije „šut kartu“.
Otpuštanjem Voltona je stavljena tačka na jedan od pogrešnih poteza Vlada Divca u radu sa Sakramentom, ali najveći i dalje ostaje preskakanje Luke Dončića.
„To je bila moja odluka. I dalje verujem da Marvin ima visok 'plafon', ali bilo mi je potrebno još vremena da to dokažem. Siguran sam da će Marvin svima pokazati da nisu u pravu“, rekao je Divac sredinom 2020. godine.
Kako stvari stoje, Vlade, ipak, nije bio u pravu, a svi ostali jesu.
Zašto se Jokiću smeši 50 miliona dolara godišnje
Divac je morao da radi sa neznalicom, navijači ga mole da ne povuče novi poguban potez
Mediji sa Floride prete Jokiću: „Vidimo se 29. novembra“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala