- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ukrajinska vojska prvi put upotrebila američki sistem „Džavelin“ u Donbasu

CC BY 2.0 / Flickr / Defence Images / Mobilni raketni sistem "Džavelin"
Mobilni raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebile američki protivtenkovski raketni sistem „Džavelin“ tokom borbenih dejstava u Donbasu, izjavio je šef Glavne obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov za „Militari tajms“.
„Budanov je rekao da su sistemi 'Džavelin' takođe korišćeni protiv ruskih snaga“, navodi list, podsećajući da Ukrajina smatra ustanike samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike delom ruske vojske.
Prema rečima šefa Glavne obaveštajne službe, američki protivtenkovski raketni sistemi će zajedno sa turskim dronovima „Bajraktar“ postati značajan faktor obuzdavanja snaga DNR i LNR.
Istovremeno, on smatra da će Ukrajini biti potrebna američka podrška. Kako kaže, Vašington bi trebalo da pruži pomoć Kijevu što pre.
Podsetimo, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je ranije da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „Bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.
S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu „Bajraktara“ u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posledice takvog poteza. Prema Minskim sporazumima, u Donbasu je zabranjena upotreba dronova, izuzev bespilotnih letelica misije OEBS-a.
Lansiranje protivtenkovskog vođenog raketnog sistema Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2020
Ukrajinskoj vojsci u Donbasu stiže pojačanje – američke rakete „Džavelin“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala