- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina: Zaslužni smo za kočenje „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaInformativni pano na gradilištu gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Informativni pano na gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Kašnjenje u puštanju u rad gasovoda „Severni tok 2“ u velikoj meri se desilo zahvaljujući naporima Kijeva, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba za televiziju „Ukrajina 24“.
„‘Severni tok 2’ je odavno trebalo da bude pušten u rad, ali činjenica da on još uvek ne funkcioniše i da se mi sa njim borimo rezultat je naših zajedničkih napora. Zajedno sa našim partnerima značajno smo prikočili realizaciju ovog projekta“, rekao je Kuleba.
Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti, Evropska unija i Evropska komisija nastaviće da zahtevaju da „Severni tok 2“ podleže normama Trećeg energetskog paketa EU.
Ranije je kompanija „Operator GTS Ukrajine“ istupila protiv sertifikacije nemačke filijale kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Ovo je neophodno kako bi projekat bio u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa EU. Radi se o razdvajanju kompanija koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.
Kuleba je dodao da Rusija pokušava da pronađe rupe u evropskom zakonodavstvu i stvori preferencijalne uslove za „Severni tok 2“.
„Insistiramo, i nismo sami, sa nama je niz država-članica Evropske unije i Evropska komisija, ‘Severni tok 2’ treba da odgovara ne samo slovu, već i duhu Trećeg energetskog paketa EU. Tek tada se ‘Severni tok’ neće pretvoriti u severno oružje“, istakao je ukrajinski ministar.
Kuleba je ponovo povezao sertifikaciju gasovoda sa „pritiscima koji Rusija sada vrši na nekoliko frontova hibridnog rata“.
„Postoji i kriza sa građanima koji su dovedeni na granicu sa Evropskom unijom, i zaoštravanje situacije na ukrajinskim granicama... povećavanje ruske propagande i dezinformacija u zemljama EU i potezi Rusije da parališe normandijski format i minski proces – sve su to elementi iste igre. O tome razgovaramo sa našim partnerima i oni se slažu sa nama“, zaključio je on.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.
Protiv izgradnje i eksploatacije gasovoda aktivno su se zalagale Sjedinjene Američke Države, koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, kao i Ukrajina koja se plaši da će izgubiti tranzit.
Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizacijom situacije, podsećajući da je ovaj projekat koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju. Što se tiče očuvanja ukrajinskog tranzita, rusko rukovodstvo je više puta izrazilo spremnost da nastavi isporuke, ali samo ako to bude ekonomski izvodljivo.
Radnik ukrajinske gasne kompanije u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
RUSIJA
Ukrajina: Postoje velike šanse da se spreči pokretanje „Severnog toka 2“ u punom kapacitetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala