Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića - sporo i sa neizvesnim krajem

© Tanjug / TARA RADOVANOVICPomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save
Pomen Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas je počelo novo ročište u ponovljenom suđenju za ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Suđenje je počelo sa malim zakašnjenjem. Jedan od svedoka Ksenija Božović smatra da će ovo biti dugo i neizvesno suđenje zbog loše istrage policije.
Svedoci na današnjem suđenju su Ksenija Božović i Milena Popović, koja se obratila imejlom sudu i navela da zbog zdravstvenih razloga ne može da bude prisutna i obavestila sud da može da dođe na suđenje početkom sledeće godine, dok je Ksenija Božović dala iskaz pred sudom, a odmah posle toga i izjavu za Sputnjik.

Neizvestan kraj

Božovićeva kaže da je prošlo četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića i da ima utisak da su se vratili ponovo na početak.
„Ja sam danas dala izjavu sve ono što je interesovalo i sud i tužilaštvo od mene su dobili adekvatne odgovore. Slede pitanja advokata a meni se čini da sve ide jako sporo. Jedino što mogu da zaključim da se pokrenulo sa mrtve tačke,“ istakla je ona.
Ipak, kako kaže jako je diskutabilno kada i kako će se ovo suđenje završiti.
„Pitanja su bila uopštena i smatram da je bilo mnogo značajnijih pitanja koja je trebalo da postave, a koja na žalost nisam dobila. Očekujem da će ih postaviti advokati. Od mene su tražili da kažem da li mogu da prepoznam osobe koje su bile na licu mesta kad je Oliver ubijen, što je apsurdno pitanje posle četiri godine, jer ni tada ih nisam videla –osim njihove uniforme. Niko me nije pitao za kamere, pitam se što,“ kaže ona.
Kako naglašava, ispričala je sve kako je bilo stvarno dešavanje - da su bili oni ( policija) na licu mesta, da nisu videli čaure, i da su rekli da je doživeo srčani udar.
„Ali evo tu su pravosudni organi iako sumnjam u dokaze koje imaju iz razloga što istražne radnje nisu urađene onako kako treba. Što je jako bitno za dalje suđenje ,“ ističe Božovićeva.
Ona napominje da optužnica koja je više puta vraćana nema nikakve nove dokaze i napominje da joj taj deo nije jasan jer, kako kaže, ako nešto menjate onda treba da imate i nešto novo.
„A mi nemamo ništa novo, nijedan novi dokaz mi nismo dobili. A optužnice su menjane,“ napominje ona.

Pitali su me opšta, a ne prava pitanja

Lider Građanske inicijative „SDP" Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Severnoj Mitrovici. Specijalno tužilaštvo Kosova za ovaj događaj podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.
Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.
Prema navodima Tužilaštva, u slučaj ubistva Ivanovića umešano je još najmanje petoro osumnjičenih. Inače, suđenje za ubistvo Ivanovića po trećoj dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva počelo je šestog juna ove godine, a njome su obuhvaćeni Marko Rošić, Nedeljko Spasojević i Rade Basara, koji se nalaze u pritvoru, kao i Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, koji su na slobodi uz obavezu javljanja nadležnim policijskim stanicama.

Tri puta podizana ista optužnica

Optužnica je podizana tri puta protiv istih ljudi i za isto krivično delo. Prve dve optužnice vraćene su na dopunu, a odloženo je i pripremno ročište u decembru prošle godine, po trećoj optužnici jer sa albanskog nije prevedena na srpski jezik, iako su prema pisanju medija, optuženi pristali da im se ona pročita na jeziku na kom je napisana, a kasnije dostavi prevedena.
Druga optužnica je bila krajem septembra vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice. Nova optužnica podignuta je 11. decembra prošle godine, međutim, kako je tada rekla advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i njena klijentkinja, umesto za "pomoć u izvršenju dela teškog ubistva" sada terete za izvršenje samog ubistva.
U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište 11. februara kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.
Samo nedelju dana kasnije, desetog decembra prošle godine ročište je odloženo na neodređeno vreme.Do odlaganja je došlo zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare Tom Gaši. U predlogu se traži da se on izuzme iz postupka, iako kako za sebe kaže, on već godinu dana nije učestvovao u saslušanju Basare, kao ni podnošenju žalbi.
Oliver je ubijen sa šet hitaca u leđa. Na lidera GI SDP, prema detaljima optužnice, u ranim jutarnjim satima pucano je sa šest hitaca iz auta "Opel astra", bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima. Prema rezultatima obdukcije, Ivanović je pogođen sa šest metaka u gornji deo grudnog koša. Atentatori su istim automobilom pobegli prema Medicinskoj školi i, dalje, ka naselju Brđani, gde su u Ulici vojvode Putnika, zapalili "astru". Iako je spaljeno vozilo brzo pronađeno, u njemu nisu otkriveni tragovi.
Tzv. kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je tek 2. decembra 2019, gotovo dve godine posle ubistva, optužnicu protiv šest osoba. Ni danas nisu pronađeni ni ubica ni nalogodavac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala