- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski spoljnoobaveštajci o tvrdnji da Moskva sprema invaziju na Ukrajinu: Stejt department laže

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Američki Stejt department širi apsolutno lažne informacije o koncentrisanju snaga na teritoriji Rusije za vojnu invaziju na Ukrajinu, saopštio je pres biro Spoljnoobaveštajne službe Rusije.
„Pres biro Spoljnoobaveštajne službe Rusije saopštio je da u poslednje vreme zvaničnici Vašingtona aktivno zastrašuju svetsku zajednicu navodnom pripremom Rusije za ‘agresiju’ na Ukrajinu. Prema dobijenim podacima, američki Stejt department diplomatskim kanalima prenosi svojim saveznicima i partnerima apsolutno lažne informacije o koncentrisanju snaga na teritoriji naše zemlje za vojnu invaziju na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju Službe.
„Amerikanci stvaraju strašnu sliku o tome kako će horde ruskih tenkova početi da razbijaju ukrajinske gradove, ubeđujući ih da imaju ‘pouzdane informacije’ o takvim namerama Rusije. Iznenađujuće je kojom brzinom se ranije prilično respektabilno ministarstvo spoljnih poslova pretvara u megafon lažne propagande“, ističe Služba.

Zapadna politika učvršćuje osećaj svedozvoljenosti Kijeva

Provokaciona politika Sjedinjenih Američih Država i Evropske unije jača osećaj svedozvoljenosti i nekažnjivosti Ukrajine, dodaje se u saopštenju.
„Provokaciona politika SAD i Evropske unije, koja namerno jača osećaj svedozvoljenosti i nekažnjivosti Kijeva, izaziva izuzetnu zabrinutost. Sličnu situaciju videli smo u Gruziji uoči događaja 2008. godine. Tada je (predsednik Gruzije) Mihail Sakašvili ‘pokidao lanac’ i pokušao da uništi ruske mirovnjake i civile u Južnoj Osetiji. To ga je skupo koštalo“, objašnjava se u saopštenju.
Američka obaveštajna služba smatra da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu početkom 2022. godine. Napad bi, navodno, mogao da ide iz tri pravca, između ostalog, i sa teritorije Belorusije. Zbog toga je Moskva pozvala desetine hiljada rezvervista, tvrdi agencija Blumberg.
Ranije je portparol ruskog predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio da broj provokacija iz Ukrajine u Donbasu značajno raste i da se one sprovode oružjem koje Kijevu isporučuje NATO.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala