- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krim je ruski: Američka ambasada negoduje zbog reči bugarskog predsednika

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaKompanija "Epl" obeležila Krim kao rusku teritoriju
Kompanija Epl obeležila Krim kao rusku teritoriju  - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države izrazile su duboku zabrinutost u vezi sa nedavnom izjavom bugarskog predsednika Rumena Radeva koji je nedavno Krim nazvao ruskim, saopštila je ambasada SAD u Sofiji.
Prema navodima diplomatskog predstavništva, G7, NATO i Evropska unija uvek su bili ujedinjeni u stavu da „Krim pripada Ukrajini“, uprkos „pokušajima Rusije da ga anektira i okupaciji poluostrva koja još uvek traje“.

„Smo smo mi, uključujući i Bugarsku, na samitu 'Krimska platoforma' u avgustu izjavili da je Krim neotuđivi deo Ukrajine i da ne priznajemo pokušaje Rusije da legitimiše nezakonito zauzimanje i okupaciju poluostrva. U poslednjih nekoliko dana izražavali smo našu duboku zabrinutost bugarskim vlastima ─ i u Vašingtonu i u Sofiji“, saopštila je ambasada.

Podsetimo, Radev je prošle nedelje tokom televizijske debate uoči drugog kruga predsedničkih izbora odgovorio na pitanje oponenta Anastasa Gerdžikova u vezi sa pripadnošću Krima. Predsednik je Krim nazvao ruskim, nakon čega je usledila negativna reakcija i u Bugarskoj i u inostranstvu. S tim u vezi, bivši premijer Bojko Borisov izrazio je nadu da se predsednik, obzirom na stav o Krimu, ne pridržava iste pozicije po pitanju suvereniteta same Bugarske. Evropska komisija je takođe podsetila na svoj dugogodišnji stav. Zbog izjave predsednika ambasador Bugarske Kostadin Kodžabešev bio je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine. Izjavu Radeva su u Ministarstvu okarakterisali kao nekorektnu i neprimerenu.
Radev je na kritiku odgovorio da je „aneksija poluostrva bila nezakonita“, ali da je takva politička realnost i da je „Krim trenutno ruski“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala