Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Istorijski trenutak: Počeli radovi na izgradnji metroa u Beogradu /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPočela izgradnja metroa u Beogradu
Počela izgradnja metroa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Počelo je nasipanje terena na Makiškom polju u Beogradu, koje je preduslov za izgradnju depoa metroa. Za sve građane Srbije danas je veliki i važan dan, jer počinje izgradnja metroa u Beogradu, rekao je ministar finansija Siniša Mali.
"Na ogromnom prostoru od čak 72 hektara počinju pripremni radovi na izgradnji depoa. Sledeće godine nas očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju depoa, zatim za izgradnju pristupnih saobraćajnica, pa za izgradnju stanica i tunela. Nakon toga, počinje izgradnja depoa, zatim pristupnih saobraćajnica, stanica, a onda i kopanje tunela", naveo je on za B92.
Ilustrujući kompleksnost posla naveo je da će tunele kopati TBM mašina - krtica, za čije pravljenje je potrebno 13 meseci i još tri za sklapanje.
"Metro koji gradimo biće najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Planirano je da prva linija bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine", istakao je on.
Mali je ocenio da se izgradnjom metroa otvaramo novu eru Beograda.
Direktor preduzeća Mostogradnja ING Goran Petrović izjavio je da radovi na izgradni infrastrukture i nasipa budućeg depoa Beogradskog metroa, koji su jutros počeli u Makiškom polju, po ugovoru treba da budu završeni za 36 meseci, ali da smatra da mogu da budu završeni i ranije.
"Depo metroa je, u skladu sa planom detaljne regulacije Makiškog polja, namenjen za smeštaj i održavanje celokupne vozne flote linije 1 Beogradskog metroa. Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta, odnonso Savske magistrale, ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara", rekao je Petrović za Tanjug.
Dodao je da je jutros počelo uklanjanja niskog rastinja na tom području i sloja humusa, kako bi potom bilo nasuto 480.000 kubnih metara kamena.
Nakon toga, naveo je Petrović, biće nasuto 1.7 miliona kubnih metara refulisanog pesak u visini od 1,5 do četiri metra.
"Trenutna visina terena je od 70 do 72 metra nadmorske visine, a cilj je da budući nasip ima nadmorsku visinu od 74 metra. Biće izgrađena i dva armiranobetonska kolektora za odvod atmosferske vode sa crpnom stanicom, koja će biti napajana preko novih trafo stanica. Time će se kontrolisano odvoditi atmosferske vode u postojeće i buduće nove kanale", rekao je Petrović.
Naglasio je da se neće izvoditi nikakvi podzemni radovi, već isključivo nasipanje na kotu 74 metra.
"Imajući u vidu da je ranijih godina kada su bile poplave nivo podzenmih voda znao da se popne na 73 metra, osim što ovim obezbeđujemo od poplava celo područje, obezbeđujemo i budući depo", objasnio je Petrović.
Dodao je da će radovi izvoditi stotinak radnika sa najsavremenijom mehanizacijom.
Uporedo sa početkom radova u toku je i protest pokreta Ekološki ustanak na beogradskom vodoizvorištu Makiš jer će ono, kako ističu, biti ugroženo izgradnjom metroa.
Kako mediji prenose, put je blokiran. Iz pravca Železnika nema nikog, a i Obrenovačkim putem nema saobraćaja nekih desetak minuta.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest pokreta Ekološki ustanak povodom početka izgradnje metroa u Beogradu
Protest pokreta Ekološki ustanak povodom početka izgradnje metroa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Protest pokreta Ekološki ustanak povodom početka izgradnje metroa u Beogradu
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je fotografije i video snimak sa gradilišta uz komentar:
"Beograd danas počinje da ostvaruje svoj višedecenijski san. Konačno naš grad, kao prava evropska metropola, dobija metro".
Projekat izgradnje beogradskog metroa veoma je važan za Srbiju i njenu prestonicu i daćemo svoj maksimum da radove završimo kvalitetno i na vreme, izjavio je ovlašćeni predstavnik kineske kompanije "Pauer Čajna" Jang Bo.
"Zadovoljstvo nam je da započnemo radove kao izvođač za projekat Makiš depo u Beogradu. Ovaj posao je početak izgradnje metroa u Beogradu, projekta koji je veoma bitan za Srbiju i Beograd", rekao je Jang Bo.
Istakao je da je "Pauer Čajna" globalna građevinska kompanija koja ima mnogobrojno iskustvo u Kini i svetu u izgradnji metroa.
Kako je naveo, ta kompanija je u Kini izgradila više od 20 metroa, a van te zemlje metro je izgradila na Tajlandu, Bangladešu, Pakistanu, Singapuru i Maleziji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala