- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ upozorio Moldaviju: Ako ne platite, prekinućemo dovod gasa u roku od 48 sati

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGasno tranzitno čvorište u Kurskoj oblasti
Gasno tranzitno čvorište u Kurskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Kompanija „Gasprom“ obavestila je Moldaviju da može prekinuti isporuke gasa u roku od 48 sati zbog neplaćanja po važećem ugovoru, saopštio je zvanični predstavnik kompanije Sergej Kuprijanov televiziji NTV.

„Imajući u vidu tešku, veoma tešku ekonomsku i finansijsku situaciju u Moldaviji, rukovodeći se željom da Moldavija zadrži mogućnost da izmiri svoja dugovanja ‘Gaspromu’, kao i poziciju predsednika Rusije kome se moldavska strana više puta obraćala za pomoć, ‘Gasprom’ je odlučio da potpiše ugovor, praktično, u skladu sa uslovima Moldavije, ali sa suštinskom i važnom klauzulom – Moldavija mora na vreme da izmiri sve tekuće obaveze za gas. Termin za plaćanje je danas, 22. novembra. Zato je ‘Gasprom’ danas, u skladu sa ugovorom, obavestio moldavsku stranu da će za 48 sati isporuka gasa Moldaviji biti zaustavljena“, rekao je Kuprijanov.

On je dodao da je „Gasprom“ „izuzetno razočaran što Moldavija nije ispunila obaveze iz ugovora“.
Kuprijanov je podsetio da je predlog „Gasproma“ za cenu gasa za Moldaviju bio apsolutno tržišni i formirao se na bazi berzanskih akcija, a moldavska strana je insistirala na povoljnijim cenama.
Direktor kompanije "Moldovagaz" Vadim Čeban saopštio je da je zatražio od vlade zajam za otplatu duga "Gaspromu" u visini od 74 miliona dolara.
U oktobru su „Gasprom“ i „Moldovagas“ produžili ugovor za isporuku gasa na pet godina. Nakon pregovora vicepremijer i ministar infrastrukture Moldavije Andrej Spinu je izjavio da će nova cena gasa u republici u novembru biti 450 dolara za hiljadu kubnih metara i da će se menjati u zavisnosti od situacije na tržištu.

O dugu Moldavije za gas

Dugovi moldavskih potrošača su se akumulirali na stanju „Moldovagasa“. Ranije je zvanični predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov rekao da trenutno moldavski potrošači sa desne obale Dnjestra duguju oko 433 miliona dolara, a s obzirom na kašnjenja plaćanja ukupan iznos duga dostigao je 709 miliona dolara. Strane su se dogovorile da se ova cifra razjasni u ovoj godini tokom revizije.
Pored tog duga „Gaspromu“ su potrošači nepriznatog Pridnjestrovlja dužni nešto više od sedam milijardi dolara. Kako je pojasnio predsednik odbora „Moldovagasa“ Vadim Čeban ovaj deo duga je formiran usled sistematskih neplaćanja potrošača sa leve obale Dnjestra. Vlada Moldavije taj dug ne priznaje, jer ne kontroliše situaciju u Pridnjestrovskom regionu.
Podsetimo, Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnikaa čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.
Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
RUSIJA
Moldavija će kupovati ruski gas po duplo nižoj ceni od tržišne, nema političkih uslova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala