- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Do kraja zime će svi biti vakcinisani, oporavljeni ili preminuli“: Ozbiljno upozorenje iz Nemačke

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaBerlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira
Berlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Nemački ministar zdravlja Jens Špan upozorio je danas da brz porast broja novozaraženih ukazuje na to da će se verovatno svi u zemlji koji nisu vakcinisani zaraziti do kraja zime, kao i da će neki od njih umreti.
Zvanični podaci za protekla 24 sata u Nemačkoj pokazuju više od 30.000 novopotvrđenih slučajeva, što je povećanje od oko 50 odsto u odnosu na pre nedelju dana, prenosi AP.
Nemačke bolnice su upozorile da su kapaciteti intenzivne nege skoro iscrpljeni, a neki pacijenti moraju da budu prebačeni u druge udaljene klinike.
Ministar zdravlja Špan pozvao je Nemce da se vakcinišu, uključujući tu i primanje buster doze vakcine, ukoliko su se vakcinasali sa prve dve doze pre više od šest meseci kako bi se smanjio rizik od ozbiljne bolesti.
"Do kraja ove zime skoro svi u Nemačkoj biće vakcinisani, oporavljeni ili preminuli", rekao je Špan novinarima u Berlinu.
On je priznao da su neki ovo gledište opisali kao cinično.
"Ali istina je. Sa veoma zaraznom delta varijantom to je vrlo, vrlo verovatno i zato preporučujemo vakcinaciju što pre," poručio je ministar.
Takođe je pokušao da ublaži zabrinutost da Nemačkoj ponestaje vakcina Biontek/Fajzer, rekavši da je na raspolaganju dovoljno dodatnih doza Moderna vakcine da bi se zadovoljila potražnja tokom preostalog dela godine, prenosi Rojters.
On je kazao da Nemačka ima 50 miliona doza vakcina kompanija Biontek i Moderna koje su na rapolaganju građanima do kraja godine, što je dovoljno i za prvu, drugu dozu, kao i za buster.
Špan je upozorio da Nemci koji su se vakcinisali sa Biontek/Fajzerom ne izbegavaju vakcinu Moderna za buster dozu, jer je 16 miliona doza ove vakcine je u riziku da istekne u prvom kvartalu sledeće godine, ako se ne iskoriste.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala