- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Da li je vreme da Ukrajina dobije nešto drugo umesto američke šargarepe

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti
Vojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države bi trebalo da utiču na situaciju u Donbasu preko Kijeva, a ne vršenjem pritiska na Rusiju, piše novinar američkog lista „Politiko“ Semjuel Čarap.
Prema njegovom mišljenju, on je već doživeo politički „deža vu“ zbog odluke Bejdenove administracije koja je ponovo odlučila da ponudi Moskvi štap, a Kijevu šargarepu, trudeći se da se obračuna sa Rusijom uz pomoć sankcija, a da Ukrajinu ekonomski i politički veže za Zapad. Međutim, takav pristup više nije aktuelan.

„SAD zaista imaju uticaj na Ukrajinu, ali on nije baš najbolje iskorišćen. Umesto što su se usredsredili samo na vršenje pritiska na Rusiju, administracija Bajdena mora da natera Kijev da prihvati mere u cilju ispunjenja Minskih sporazuma. Ukrajina za njih nije pokazala neku posebnu želju još od pre šest godina kada su potpisani“, izjavio je Čarap.

Među merama, koje bi SAD mogle da zatraže od Ukrajine, on je nazvao i univerzalnu amnestiju ili ustavne amandmane koji su od 2018. godine „zaglavljeni“ u Radi. On je uveren da će spremnost za mirovno rešenje dati Rusiji garancije za smanjenje sukoba.

„Bez spremnosti da se Ukrajinci podstaknu na igru sa loptom zvanom Minski sporazum današnja američka politika jačanja pretnji Moskvi i podrške Kijevu mogla bi biti nedovoljna da se zaustavi rat. Moguće je da će Bajden morati da natera Ukrajinu na neke bolne korake i kompromise kako bi je spasao od katastrofe“, rezimirao je autor.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
SVET
Bela kuća: SAD pozdravljaju Putinovu izjavu o mirnom rešavanju sukoba u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala