- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika uvela nove sankcije protiv „Severnog toka 2“

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Administracija Sjedinjenih Američkih Država uvele je sankcije za dva broda i jednu kompaniju koja je povezana sa Rusijom, a koji učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.
„Kompaniji ‘Transadrija’ će biti uvedene sankcije, a njen brod ‘Marlin’ će biti označen kao imovina pod sankcijama“, navodi se u izveštaju.
Državni sekretar SAD nije precizirao koji je drugi brod.
„Marlin“ je, prema podacima sa sajta „Marin trafik“, brod za snabdevanje i plovi pod zastavom Rusije.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Protiv izgradnje i eksploatacije gasovoda aktivno se zalažu Sjedinjene Američke Države, koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, kao i Ukrajina koja se plaši da će izgubiti tranzit.
Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizacijom situacije, podsećajući da je ovaj projekat koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju. Što se tiče očuvanja ukrajinskog tranzita, rusko rukovodstvo je više puta izrazilo spremnost da nastavi isporuke, ali samo ako to bude ekonomski izvodljivo.
Informativni pano na gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
Ukrajina: Zaslužni smo za kočenje „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala