- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ambiciozan projekat: Izabrano mesto gde će se graditi prvi plutajući grad /foto/

CC0 / Pixabay / Obala u Južnoj Koreji
Obala u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Pre više od dve godine grupa graditelja, inženjera i arhitekata okupila se na okruglom stolu Ujedinjenih nacija da bi razgovarali o vrlo ambicioznom projektu — plutajućem gradu koji bi mogao da izdrži prirodne katastrofe, poput poplava, cunamija i uragana pete kategorije.
Prošle nedelje napravljen je prvi korak ka ostvarenju tog projekta, pošto je grad Busan u Južnoj Koreji pristao da bude dom prvog plutajućeg grada. Poput mnogih drugih priobalnih gradova, Busan je u opasnosti zbog podizanja nivoa mora.
Prototip grada biće izgrađen u saradnji sa kompanijom „Okeaniks“ i programom UN ljudskih naselja (UN-Habitat).
„Slučajno se dogodilo da je Busan najbolje mesto za testiranje ovog prototipa. To je nešto što će, nadamo se, biti korisno svim priobalnim gradovima širom sveta i svim priobalnim zajednicama, koje su u opasnosti od podizanja nivoa mora“, izjavila je Itai Madamombe, jedna od osnivača „Okeaniksa“.

Kako će izgledati plutajući grad

U osnovi će ga činiti skup heksagonalnih platformi koje plutaju na površini vode. Heksagoni (šestouglovi) smatraju najefikasnijim oblikom u arhitekturi — omogućavaju graditeljima uštedu i materijala i prostora. Zamisli li se pčelinje saće, to su u osnovi međusobno spojeni heksagoni.
Gradske platforme bile bi obložene materijalom koji je tvrđi od betona, ali koji može i dalje da pluta.
Cilj je da se razvije grad otporan na poplave koji se podiže zajedno s nivoom mora i sam proizvodi hranu, energiju i pitku vodu. Kavezi ispod platforme mogli bi da se iskoriste za uzgoj školjki i morske trave. Grad bi imao i sistem odvoda otpadnih voda od uzgoja riba čime bi se đubrile biljke.
Za sada, međutim, nije poznato koje će veličine grad biti.
Madamombe navodi da će njen tim sarađivati s lokalnim dizajnerima u Južnoj Koreji kako bi napravili prototip baš za tu lokalnu zajednicu. „Okeaniks“ će otkriti rezultate svog rada na okruglom stolu UN u aprilu, a posle toga, kako se nadaju, dobiće odobrenje i izgradnja platformi može da počne.
„Trebaće tri godine za izgradnju. Očekujemo da ćemo do 2025. imati jedan prototip u vodi“, kazala je Madamombe.
Troškovi izgradnje, koji će zavisiti od konačnog dizajna i odabranih materijala, procenjeni su na 200 miliona dolara.

Opasnost od poplava i tajfuna

U Busanu, gradu od 3,4 miliona stanovnika, nalazi se jedna od najprometnijih luka pa tamošnji građevinari imaju iskustva gradnje u blizini vode.
Izgradnja ovog plutajućeg grada biće model za buduće plutajuće gradove širom sveta.
I uragani i poplave sve su češći i intenzivniji kako globalna temperatura nastavlja da raste. Nedavna studija organizacije „Climate Centrala“, ustanovila je da će u slučaju najcrnjeg scenarija — povećanja temperature od četiri stepena Celzijusa — zbog podizanja nivoa mora najmanje 50 velikih svetskih gradova izgubiti većinu svoje nastanjive površine u narednih 200 do 2.000 godina.
Priobalni gradovi poput Busana posebno su ranjivi.
Iako je voda koja okružuje Busan pretežno mirna, grad je u prošloj deceniji teško stradao od tajfuna, uključujući i tajfun Čaba, koji je poplavio grad 2016. godine, i tajfuna Kong-rej, zbog kojeg je 55.000 ljudi ostalo bez struje.
„Okeaniks“ je, inače, u pregovorima sa još najmanje 10 svetskih vlada o izgradnji plutajućih gradova, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala