- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasada Hrvatske: Neprihvatljivo je ono što je Izetbegović rekao o narodima u BiH

© Sputnik / Nikolai Sokolov Zastave Hrvatske i EU
Zastave Hrvatske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Ambasada Hrvatske u Bosni i Hercegovini saopštila je da je zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović proteklog vikenda na tribinama u Nemačkoj izneo brojne neprihvatljive teze kojima je doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u zemlji.
Navodi se da je "politizacija i tendenciozno izvlačenje iz istorijskog konteksta, kao i dnevnopolitička zloupotreba istorijskih termina, deo operativnog političkog plana s ciljem identitetskog rastakanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH".
"Ustav BiH polazi od istorijskog iskustva i savremene stvarnosti, te jasno prepoznaje tri konstitutivna naroda u BiH", navodi se u saopštenju.
Iz Ambasade Hrvatske su naveli da s ciljem slobodnog suživota nacionalne i verske različitosti očekuju od najviših zvaničnika BiH, koja je izrazila interes za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, privrženost evropskim vrednostima, naročito poštovanju načela ravnopravnosti i očuvanju različitih nacionalnih identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH", preneo je Tanjug.
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
REGION
Dobri Bošnjani: Izetbegović tvrdi da su stanovnici BiH bili jedan narod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala