- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto sok od paradajza nije za svakoga i kada ga ne treba konzumirati

© PixabaySok od paradajza
Sok od paradajza - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje.
Kada je svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.
Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu.
Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.
"Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare", tvrdi nutricionistka Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.
"Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu,", dodala je ona i istakla da je u slučajevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka, piše Magazin novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala