https://lat.sputnikportal.rs/20211121/zasto-sok-od-paradajza-nije-za-svakoga-i-kada-ga-ne-treba-konzumirati-1131774481.html
Zašto sok od paradajza nije za svakoga i kada ga ne treba konzumirati
Zašto sok od paradajza nije za svakoga i kada ga ne treba konzumirati
Sputnik Srbija
Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje. 21.11.2021, Sputnik Srbija
2021-11-21T11:31+0100
2021-11-21T11:31+0100
2021-11-21T11:31+0100
stil života
društvo
ishrana
sok
paradajz
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112006/47/1120064724_0:119:1920:1199_1920x0_80_0_0_202297b60cfaf42c27c03fab46ccd6fa.jpg
Kada je svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu.Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva."Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu,", dodala je ona i istakla da je u slučajevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka, piše Magazin novosti.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112006/47/1120064724_82:0:1839:1318_1920x0_80_0_0_489d00148456bedeb8878c37d973be6e.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
stil života, ishrana, sok, paradajz
stil života, ishrana, sok, paradajz
Zašto sok od paradajza nije za svakoga i kada ga ne treba konzumirati
Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje.
Kada je svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.
Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu.
Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.
"Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare", tvrdi nutricionistka Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.
"Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu,", dodala je ona i istakla da je u slučajevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka,
piše Magazin novosti.