- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rang lista kanadskih medija: Rusija ušla u „trio“ najmoćnijih vazduhoplovnih snaga na planeti

© Sputnik / Maxim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski SU-34 bombarder
Ruski SU-34 bombarder - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Kanadski porpal „Aeroemploi“ sastavio je spisak zemalja sa najjačim vazduhoplovnim snagama na svetu, među kojima su se našle i ruske.
Na prvom mestu rejtinga je američko vazduhoplovstvo koje ima više od 3.000 aviona različitih modifikacija. Prema pisanju autora članka, Sjedinjene Američke Države poseduju najopremljeniju i tehnološki najrazvijeniju borbenu avijaciju na svetu.
Ruske Vazdušno-kosmičke snage zauzele su drugo mesto na spisku kanadskog portala. Autor navodi da VKS Rusije poseduju 1.900 aviona.

U članku se ističe da je Rusija za 30 godina uspela da ostvari značajan prodor u toj sferi. Vazdušno-kosmičke snage naoružane su lovcima poput Su-35 i Su-34, a Moskva radi i na projektu strateškog nosača raketa-bombardera nove generacije PAK DA, podseća portal.

U „trio“ najmoćnijih vazduhoplovnih snaga ušla je i kineska avijacija, koja je formirana zahvaljujući ozbiljnoj pomoći Sovjetskog Saveza 1949. godine, piše autor.
Kako se precizira u materijalu, Rusi su pripremali pilote Narodnooslobodilačke armije. Pored toga, oni su se „kalili“ u borbama Korejskog rata (1950—1953. godine). Tokom 1980-ih, ratno vazduhoplovstvo te zemlje je iskusilo razne izazove u pogledu tehnologije, ali je sada prošlo kroz duboke reforme kako bi postalo efikasnije, konstatovao je autor.
Na listi najznačajnijih vojnih avijacija na planeti nalaze se i indijske, egipatske, pakistanske, turske i južnokorejske vazduhoplovne snage. Nemačka, sa avio-parkom od preko 400 aviona, zauzela je deseto mesto na rang listi.
Višenamenski lovac Su-35 - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki portal: Ruski Su-35 ─ opasan protivnik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala