- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Pašinjan razgovarali o situaciji u Jermeniji i Karabahu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o merama za stabilizaciju regiona Južnog Kavkaza u kontekstu sprovođenja sporazuma o Karabahu.
„Nastavljen je razgovor o situaciji u regionu i merama preduzetim za njenu stabilizaciju u kontekstu realizacije trilateralnih sporazuma o Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020. i 11. januara ove godine“, saopštila je pres služba Kremlja.
„Nikol Pašinjan izrazio je zahvalnost za aktivne posredničke napore Rusije. Dogovoreni su dalji kontakti“, dodaje se u saopštenju.
Situacija na istočnom pravcu jermensko-azerbejdžanske granice u Sjunikskoj oblasti zaoštrila se 13. novembra. Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti 15. novembra da su azerbejdžanske trupe upale u zemlju u istočnom pravcu granice. Generalno tužilaštvo Jermenije saopštilo je da su azerbejdžanski vojnici prešli granicu u pravcu grada Sisijan u Sjunikskoj oblasti na jugu Jermenije.
Prema podacima Ministarstva odbrane Azerbejdžana, tokom borbi 16. novembra poginulo je sedam vojnika, a 10 je ranjeno.
Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo da je u borbama 13 njihovih vojnika zarobljeno, a da je izgubljen kontakt sa 24 vojnika.
Uveče 16. novembra je uz posredovanje Rusije na jermensko-azerbejdžanskoj granici proglašeno primirje.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
RUSIJA
Moskva spremna da nastavi da pruža pomoć Jerevanu i Bakuu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala