- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGranični prelaz na belorusko-poljskoj granici
Granični prelaz na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Poljska ne isključuje mogućnost zatvaranje granice sa Belorusijom zbog migrantske krize, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki posle sastanka sa estonskom premijerkom Kajom Kalas u Talinu.
„Razmišljamo o koracima u smislu sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-beloruske granice sa strane Poljske“, precizirao je Moravjecki.
Trenutno je Poljska zatvorila samo jedan drumski granični prelaz Kuznica.
„Spremni smo da primenimo ovaj korak eskalacije, odnosno zatvaranje drugih prelaza, zatvaranje tranzitnih i trgovinskih mogućnosti kako bismo izvršili ekonomski pritisak na Lukašenkov režim“, dodao je on.
Istovremeno, poljski premijer se nada da će beloruske vlasti krizu rešiti slanjem migranata kući.
„Želimo da (predsedniku Belorusije Aleksandru) Lukašenku damo šansu da napravi korak unazad i vrati migrante u njihove zemlje porekla. Prvo smo zatvorili prelaz u Kuznici“, dodao je on.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Lukašenko na „Velikom razgovoru sa predsednikom“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SVET
Lukašenko upozorava: Ako nam EU zatvori granice, možemo im zavrnuti gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala