- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nekonvencionalan, ali briljantan korak: Kremlj o objavi prepiske ministara „normandijske četvorke“

© Sputnik / Alekseй DaničevPogled na moskovski Kremlj i crkvu Svetog Vasilija Blaženog
Pogled na moskovski Kremlj i crkvu Svetog Vasilija Blaženog - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je objavljenu prepisku ministara spoljnih poslova Rusije, Nemačke i Francuske, Sergeja Lavrova, Hajka Masa i Žan-Iva le Drijana o organizaciji samita u „normandijskom formatu“ – nekonvencionalnim za diplomatiju, ali istovremeno briljantnim i odlučnim korakom.

„Ovo što se sada dešava u svetskoj diplomatiji ranije se nije dešavalo, pa je zato bilo mnogo lukavog ponašanja. Očajnički želeći da nešto objasni, a u svetlu javnih optužbi na račun toga da Moskva ne čini ništa – preduzet je tako briljantan korak“, naglasio je portparol Kremlja televiziju „Rusija 1“.

On je istakao da takav korak nije tradicionalan za diplomatiju.
„Ali, s druge strane, nekonvencionalno lukava situacija verovatno zahteva nekonvencionalne odlučne korake“, objasnio je Peskov.

Minski sporazumi – kamen temeljac za rešavanje ukrajinskog sukoba

Istovremeno, naveo je da tri učesnika „normandijske četvorke“ (koju čine Rusija, Nemačka, Ukrajina i Francuska) ne žele da shvate da su Minski sporazumi glavni dokument za rešavanje problema u Ukrajini.
„Bukvalno kroz mesec dana jedini aktuelni svedok Minskih sporazuma ostaće predsednik Rusije Vladimir Putin“, konstatovao je Peskov, podsećajući da su u februaru 2015. godine u Minsku četiri lidera „lično učestvovala u izradi tih sporazuma“ – bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, bivši francuski lider Fransoa Oland, v. d. nemačkog kancelara Angela Merkel i ruski predsednik Putin.
Porošenko nije više na toj funkciji, Oland se udaljio na političkom planu, Merkelova je već v. d, tako da preostaje samo Putin, podsetio je portparol.

„A njih troje ne razumeju, ili, preciznije, ne žele da razumeju da je upravo taj tekst kamen temeljac za rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba“, smatra Peskov.

Ranije je MIP Rusije saopštio da se u poslednje vreme iskrivljuje pozicija Moskve, njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i pristupi održavanju mogućeg ministarskog sastanka u „normandijskom formatu“ o rešavanju ukrajinske krize. S tim u vezi, Ministarstvo je objavilo prepisku Lavrova sa kolegama iz Francuske i Nemačke. Nakon toga je šef ruske diplomatije izjavio da će sastanak u „normandijskom formatu“ biti održan tek kada Kijev ispuni sve što je dogovoreno Minskim sporazumima.
„Normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu. Prethodni samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme, strane na različitim nivoima razgovaraju o perspektivama za saradnju u ovom formatu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala