- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Neistraženo bogatstvo“: Ruske šume vrede više od nafte

© Sputnik / Alekseй Savostin / Uđi u bazu fotografijaJesen u parku „Suhanovo“ u Moskvi.
Jesen u parku „Suhanovo“ u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Realna vrednost ruskih šuma prevazilazi vrednost naftnih zaliha Rusije, navodi se u izveštaju eksperata „Boston konsalting grup“ (The Boston Consulting Group (BCG) pod nazivom „Neistraženo bogatstvo: zašto je Rusiji važno da otkrije pravu vrednost šuma“.

„Na teritoriji Rusije se nalazi više od 20 odsto šuma na planeti čija je vrednost od 4 do 17 biliona dolara, što se čak i po najniže procenjenoj vrednosti može uporediti sa vrednošću ruskih rezervi gasa (6,4 biliona dolara)“, piše u izveštaju.

Sposobnost apsorpcije ruskih šuma može biti od 1,8-2,2 milijardi tona CO2 godišnje (trenutna vrednost je 0,6 milijardi tona); vrednost 9-57 biliona dolara (trenutna vrednost 4-17 biliona dolara). S obzirom da Rusija poseduje 20-40 odsto vrednosti svetskih šuma, ona može da zauzme lidersku poziciju u međunarodnoj klimatskoj agendi. Ipak, potrebno je uraditi reviziju strategije u oblasti zaštite i upravljanja šumama Rusije, napominju autori studije.
„Boston konsalting grup“ je izdvojio nekoliko osnovnih pravaca u cilju pozitivnih promena u upravljanju šumama. Između ostalog, eksperti predlažu da se napravi „hibridni“ sistem brige o šumama i šumarstvu, oslanjajući se na daljinsko osmatranje zemljišta i selektivne šumarske radove.
Prema njihovom mišljenju, Rusija bi trebalo da pređe na odgovorniji sistem zemljišnih odnosa u sferi eksploatacija šuma, da započne realizaciju „zelenih projekata“, da eliminiše pravnu nesigurnost u cilju stvaranja, sertifikacije i trgovine sertifikatima za sekvestraciju ugljen-dioksida (dugotrajno uklanjanje CO2 iz atmosfere) i da objedini sve svoje standarde u statistici šuma.
Umesto sistema upravljanja šumama, koji je orijentisan na šumarsku industriju, autori predlažu da se u Rusiji napravi „holističko upravljanje nacionalnim resursima na nivou vlade“. Pored toga, prema njihovom mišljenju, potrebno je da se promeni odnos prema šumarskoj industriji, uzimajući u obzir njenu ulogu važnog saveznika, ali i podržavati stav da se vodi briga o šumama.
Ledena lepotica, kako ju je zvao Josif Pančić, polako nestaje zbog klimatskih promena i slabe prirodne regeneracije. - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
SRBIJA
Nestaje čudo: Srbija i Srpska u važnoj misiji — kako da se spasi najstarija „lepotica“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala