- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japan zabrinut zbog rusko-kineske vazdušne patrole u Azijsko-pacifičkom regionu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaStrateški bombarderi Tu-95
Strateški bombarderi Tu-95 - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Japan je diplomatskim kanalima ponovo izrazio svoju zabrinutost Rusiji i Kini zbog zajedničkog patroliranja vazdušnih snaga ovih zemalja u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.
„Kao i ranije, diplomatskim kanalima smo izrazili zabrinutost Rusiji i Kini zbog ovakvih dejstava sa stanovišta regionalne bezbednosti“, naglasio je ministar govoreći za televiziju „Fudži TV“.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su 19. novembra strateški bombarderi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Vazduhoplovstva Narodnooslobodilačke armije Kine izveli treću zajedničku vazdušnu patrolu u Azijsko-pacifičkom regionu. Ministarstvo odbrane dodalo je da je patrola održana u okviru realizacije odredbi plana vojne saradnje za 2021. godinu i da nije usmerena protiv trećih zemalja.
Ministarstvo je, takođe, objavilo šemu zajedničkog patroliranja ruskih bombardera Tu-95MS i kineskih „Hung 6K“ iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora. Prema planu, grupa ruskih Tu-95MS poletela je sa baze „Ukrajinka“ (Amurska oblast), nakon čega je krenula iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora, gde su im se pridružili kineski bombarderi. Patrola je završena u blizini jugoistočnih granica Kine. U saopštenju Ministarstva se ističe da rusko-kineska grupa aviona nije narušavala vazdušni prostor drugih država u regionu: Japana, Severne Koreje i Južne Koreje.
Na određenim etapama patrole, bombardere su pratili avioni F-16 i F-15 japanskih vazdušnih snaga.
Zastava Japana - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
SVET
Japan podigao lovce zbog ruskog i kineskog helikoptera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala