- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Biser Pravoslavlja na Azurnoj obali vraćen ruskoj crkvi

CC BY-SA 2.0 / Maxim Massalitin / ACOR-CannesRuski hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu
Ruski hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Sud u Grasu, na jugu Francuske, vratio je hram Svetog Arhangela Mihaila u Kanu Ruskoj pravoslavnoj crkvi, navodi se u saopštenju ambasade Rusije u Parizu.
Hram, kako su naveli u Ambasadi, treba da bude „dostupan mnogobrojnim vernicima i svima onima koji se interesuju ruskom pravoslavnom tradicijom, istorijom i kulturom“.
Sudski spor po ovom predmetu je trajao sedam godina, tokom kojih je kultno udruženje ACCOR, koje je upravljalo hramom, pokušavalo da ospori pravo RPC na ovaj pravoslavni hram.
CC BY-SA 2.0 / Jean-Marc Payet / Eglise orthodoxe Saint-Michel d'ArchangeRuski hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu
Ruski hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Ruski hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu
Hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu jedan je od najstarijih pravoslavnih crkava u Francuskoj. On je izgrađen 1896. godine na bulevaru Aleksandra III po projektu francuskog arhitekte Luja Nuva. Novac za njegovu izgradnju je dala carska porodica Romanov.
U kripti hrama je 1929. godine sahranjen prvi vrhovni komandant ruske vojske u Prvom svetskom ratu veliki knez Nikolaj Nikolajevič. Na zahtev porodice, njegovi posmrtni ostaci su 2015. godine bili preneseni u Rusiju.
„To što je pravoslavni hram u Kanu postao u potpunosti ruski je velika radost za sve patriote Rusije koji žive u Francuskoj. Danas je za mene veliki praznik“, rekao je u intervjuu „Rosijskoj gazeti“ predsednik „Franko-ruske asocijacije“ knez Aleksandar Trubecki.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala