- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin uručio patrijarhu Kirilu odlikovanje najvišeg ranga – orden Andreja Prvozvanog

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Kiril
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je ruskom patrijarhu Kirilu orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog za doprinos očuvanju i razvoju duhovne i kulturne tradicije.

„Za izuzetan doprinos, očuvanje i razvoj duhovne i kulturne tradicije, za jačanje mira i sloge u narodu, dodeljujem orden patrijarhu Moskovskom i cele Rusije Kirilu“, navode se reči Putina u saopštenju Kremlja.

Takođe je navedeno i da je ceremonija dodeljivanja ordena organizovana u Kremlju i to na 75. rođendan ruskog patrijarha.
Patrijarh Kiril rođen je 20. novembra 1946. godine u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu. Njegov otac je bio sveštenik, a majka učiteljica nemačkog jezika u školi. On je 16. ruski patrijarh.
Inače, orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog je 30. novembra 1698. godine uveo Petar Veliki u čast svetog Andreja, prvog Hristovog apostola i pokrovitelja Rusije.
To je bio prvi ruski orden. Ruski car ga je ustanovio čim se vratio sa putovanja po Evropi. Sveti Andrej Prvozvani je, prema žitiju, bio prvi apostol koji je posetio Kijevsku Rusiju i propovedao hrišćanstvo ruskom narodu.
Dodela ordena prekinuta je 1917. ali je obnovljena dekretom predsednika Ruske Federacije 1998. godine. Ovo je oduvek bilo odlikovanje najvišeg ranga u Rusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala