- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Premijera „Šahmata“ u Dubaiju: Ko će biti prvi kupci novog ruskog lovca

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski lovac Su-75 "Šahmat"
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Perspektivni ruski lovac SU-75„Šahmat“, sudeći po nizu izjava, ima perspektivu da postane izvozni adut, posebno za zemlje Bliskog istoka. Prototip novog aviona premijerno je prikazan na Međunarodnom sajmu avijacije u Dubaiju 2021.godine.
Novi „Šahmat“ koji je dobio i zvanični naziv SU-75, prikazan je u videu agencije Rosteha u vidu šahovskog konja - lagane figure koja tokom čitave šahovske partije može da menja kretanje i igraču donese lepu i neočekivanu pobedu..
Upravo u tom ključu potencijalnim kupcima su na aviosalonu prikazane mogućnosti ovog lovca. U reklamnom videu tvrdilo se da je spreman da se bori na nebu kako sa „pijunima“ protivnika, za šta je namenjen napredni tehnološki dron „Akindži“ turske proizvodnje, tako i protiv „kralja neba“, a po silueti se moglo prepoznati da je reč o američkom lovcu F-35.

Ko su potencijalni kupci „Šahmata“

Takav izbor vazduhoplovnih protivnika lovca Su-75 nije slučajan. „Rosteh“ pozicionira svoje „čedo“ za određenu ciljnu publiku: to su zemlje trećeg sveta koje iz raznih razloga nisu ušle u program F-35 od samog početka ili ne mogu da računaju da budu njegov deo ni u budućnosti. Perspektivnoe tržište za prodaju „Šahmata“ su: Turska, Iran, monarhije Persijskog zaliva, Indija, zemlje Afrike i Jugoistočne Azije a možda i klijenti iz Latinske Amerike. A to svakako nisu zemlje NATO koje su čvrsto vrezali za američki vojno-industrijski kompleks preko učešća u projektu F-35, navodi se u analizi ruskog izdanja „Vzgljad“.
Ruski proizvođač je prvi put jasno nagovestio koga tačno vidi kao prvog kupca ovog perspektivnog aviona. Dosta govori to što je inostrana premijera aviona održana upravo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i poseta premijera UAE štandu lovca. Najzad, indikativna je i izjava šefa Rosteha Sergeja Čemezova da su se UAE već zainteresovali i da ćele da detaljno pogledaju i porazogovaraju o ovoj letelici. Da se radi o bliskoistočnom tržištu ukazuju i neki momenti u video prezentaciji. Naglašeno je da će tazgovori o izgledu i konstruktorskim rešenjima koja su korišćena u „Šahmatu“ biti maskimalno otvoreni i „prijateljski“ prema naručiocima, a da status kupca, uz ispunjenje niza uslova, može prerasti u status licenciranog proizvođača novog lovca.

Sasvim je druga priča sa pomenutim programom F-35, gde su SAD na primeru Turske jasno pokazale da se čak i „zvanično partnerstvo“ može naglo prekinuti na jednostranu inicijativu samih SAD i iz čisto političkih razloga.

Osim toga, na ruskom štandu „Šahmata“ već su predstavljene sve verzije njegovog budućeg naoružanja koje već realno postoji, a nisu daleki perspektivni koncepti kao kod F-35. Jer faktički, svih 700 aviona F-35, koji su isporučeni armiji i floti SAD, kao i američkim saveznicima, samo su predserijske modeli koji sve dosad pate od mase „dečjih bolesti“ i kojima će u budućnosti najverovatnije biti potrebna opsežna i nimalo jeftina modernizacija.
Istini za volju, trebareći da „Šahmat“ u ovom trenutku postoji samo kao prototip. U fabrici „Suhoj“ u Komsomolsku na Amuru sklapa se samo nekoliko lovaca koji će biti korišćeni u testiranju. Prvi let je zakazan za 2023.godinu, a isporuke kupcu za 2026.godinu.

Kombinacija sa dronovima

Međutim, ukoliko se uzmu u obzir već predstavljeni materijali, ruski prototip izgleda u najmanju ruku zanimljivo. „Šahmat“ se pokazao kao neočekivano veliki – ispostavilo se da unutrašnji prostor ovog novog ruskog lovca bar jednako dobar ako ne i bolji od onog kod F-35. Prema objavljenim podacima, ova letelica će moći da ima unutar trupa vođene rakete „Grom-E1“ i X-59 „Ovod“ klase vazduh-zemlja i rakete RVV-SD klase vazduh-vazduh. Sve to oružje je više puta primenjivano i dobro se pokazalo u nizu ratova i konflikata, što čini ovu letelicu univerzalnom i kadrom da pogađa i kopnene, i vazdušne ciljeve.
Osim toga, SU-75 će imati kao i njegov „stariji brat“ SU-57 sve ostale kvalitete lovca pete generacije - supermanevarsku sposobnost, neupadljivost, multifunkcionalnost, mogućnost leta supersoničnom brzinom bez forsaža. I što je još važnije, na aviosalonu u Dubaiju prvi put je pomenuta i bespilotna varijanta Su-75 koja može da bude novina u primeni teških, udarnih bespilotnih letelica i da utre potpuno nov put za razvoj pilotiranih letelica.
Do nedavn razvoj dronova i vojne avijacije je išlo različitim pravcem. Autonomni „mozak“ dronova doskora nije mogao da dosegne nivo pilotiranja u složenim režimima savremene borbe u vazduhu ili u režima supersonične brzine, a kašnjenje signala operatera nije dozvoljavalo da se dovoljno pouzdano upravlja na daljinu. Zato su čak i udarne bespilotne letelice su bile spore i nespretne, i oslanjale se u glavnom na svoju neuočljivost i neočekivanost udara po nepripremljenom protivniku.
Sada su oba ta zadatka praktično rešene. S jedne strane, veštačka inteligencija dronova već je dostigla nivo autonomnog upravljanja čak i supersoničnim letom ili u uslovima manevrisane vazduhoplovne borbe. S druge strane, nova srdstva za vezu omogućavaju da se komandovanje dronom prepusti operatoru na daljini, bez rizika da se „izgubi slika“ i orijentacija.
Takve tehnologije su prvi put primenjene na ruskom teškom udarnom dronu S-70 „Ohotnik“ koji se u ovom trenutku aktivno testira. Letelica je dobila je mogućnost grupmne primene u kombinaciji sa novim ruskim lovcima SU-57. Nekoliko „Ohotnika“ mogu da dejstvuju u sadejstvu s pilotiranim avionom liderom gde se široko radarsko polje lovca koristi za određivanje ciljeva, a gađa se uz pomo „Ohotnika“ tako da Su-57 ne ulazi u zonu delovanja protivničke protivvazdušne odbrane ili aviona.
Sa „Šah-matom“ je ta koncepcija dalje razvijena: bespilotni dron će, za razliku od S-70, biti izgrađen na istoj platformi a koristiće okvir samog SU-75. Silueta takvog drona takođe je prikazana na aeromitingu u Dubaiju.
Postojanje bespilotne verzije „Šah-mata“ značajno će proširiti mogućnosti njegove borbene upotrebe. Faktički, njegovo stvaranje može biti znak da u svetsku praksu ulazi novog koncepcija „lovaca 6.generacije“, gde će granica između aviona sa posadom i bespilotnih letelica biti veoma uslovna.
Iz dostupnih informacija može se zaključiti da „Šah-mat“ s jedne strane može da prepusti upravljanje kompjuteru u avionu u značajnom delu funkcija, ali i da preuzme pilotiranje ili borbenu primenu bilo kog poznatog tipa drona.
Međunarodni avio-kosmički salon MAKS 2015 - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
„Ruski vitezovi“ poslali „poruku“ na dubajskom nebu: Četvrta generacija odlazi, nastupila budućnost
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Prvi put u inostranstvu: Spektakularna prezentacija ruskog lovca pete generacije u Dubaiju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala