Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti je marioneta centara moći koji bi da se na Balkanu igraju ratne igre

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Međunarodna zajednica mora da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. On je ocenio da je Kurti marioneta centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre
Petković je dodao da to reagovanje mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba.
„Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu. Iako su Kurtiju usta puna mira i stabilnosti, Kurti zna da stvaranje takozvane „Velike Albanije“ znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanje domino efekta sa nesagledivim posledicama“, naveo je Petković.
Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da bi „u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski“, Petković ističe da ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju „Velike Albanije“, jer oni koji bi na tom referendumu glasali „ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo“.
„Oni koji podržavaju Kurtija u fašističkim i ekspanzionističkim idejama neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi. Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži „Veliku Albaniju“, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogroman broj srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločin“, poručio je Petković.
Srbija i srpski narod, kako je dodao, čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je „sasvim očigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre“, prenosi Kosovo onlajn.
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
SRBIJA
Kurti: Glasao bih za ujedinjenje sa Albanijom ako bi se referendum sproveo mirno i demokratski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala