- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerikanci su morali da priznaju – Jokić je najbolji u istoriji!

© AP Photo / David ZalubowskiSrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, igra ponovo fenomenalnu sezonu i utisak je da ona prolazi ispod radara kod mejnstrim medija u Americi. Ipak, to nije slučaj kod svih, pa ga je tako poznati novinar Džoš Iberli nazvao najboljim na svetu, dok je Den Devin sa Ringera izneo niz argumenata u vezi Jokićeve istorijske sezone.
U trenutku kada je sva pažnja usmerena na Stefa Karija (Golden Stejt Voriors) i Kevina Durenta (Bruklin Netsa), malo je onih koji smeju da napišu da je neko treći bolji od njih, a da pritom ima uticaj.
Navijači Denvera već mesecima ukazuju kako je srpski košarkaš igra trenutno najbolje na svetu, ali to se ne može uzeti kao relevantno mišljenje jer ipak dolazi od strane pristalica.
Ipak, kada to napiše nekoliko novinara, koji pritom nisu navijači Denvera, onda se stvara drugačija slika, Amerikanci vole da kažu – drugačiji narativ.
„Očni test mi govori da je Nikola Jokić, trenutno, bez sumnje najbolji košarkaš“, napisao je Iberli.
Jokić je na početku prošle godine sve vreme bio rame uz rame sa ostalim kandidatima za MVP-ja, ali niko mu nije davao na značaju do završnice godine kada je bilo jasno da će Srbin biti najkorisniji igrač.
Rivali su mu se ređom povređivali (Džoel Embid i Lebron Džejms), neki su kasnije „hvatali“ forme (Stef Kari), a Jokić je bio taj koji nije propuštao mečevi i koji je od prvog do poslednjeg meča isporučivao svojih 25 poena, 10 skokova i sedam asistencija.
Amerikanci su na kraju morali da prihvate da je centar iz Sombora MVP, što je on kasnije i postao, ali utisak je da se slično radi i ove sezone, kao i da bi scenario mogau da bude isti.
Još jedan novinar, ovoga puta nešto uticajni Den Devin, koji piše za ugledni Ringer, napisao je opširan članak o ovosezonskim partijama Srbina koje ostavljaju bez daha.
„Nikola Jokić ima ozbiljan, svevremenski veliki potencijal da ponovo bude MVP“, glasi tekst Devina koji se pre svega odnosi na ovu sezonu – da Jokić u dve godine dva puta bude MVP.
„U istoriji najjače košarkaške lige na svetu bilo je samo 12 košarkaša koji su osvajali uzastopne MVP titule, i Nikola Jokić bi mogao da bude sledeći“, navodi na početku teksta novinar Ringera.
U nastavku teksta Devin se bavi svim onim podacima koje kruže na društvenim mrežama, ali samo u krugovima Kolorada, odnosno među navijačima i medijima koji prate Denver.
Mejnstrim mediji ne daju mnogo prostora impozantnim statističkim podacima srpskog centra, ali i to se polako menja, što pokazuje i tekst Ringera.
„Činjenica je da ljudi često, pa i mi novinari, upadnemo u hiperbolu, preuveličavamo, kada neke stvari pokušamo da objasnimo pojmovima kao što su 'istorijski' 'ikonski', ali u ovom slučaju situacija to od nas zahteva jer – Nikola Jokić u ovoj sezoni ima najveći PER (Player efficiency rating) u istoriji... Da veći i od sezone kada je Karim Abdul Džabar bio MVP, kada je Majkl Džordan tri godine zaredom osvajao titule, kada je Lebron Džejms bio u punoj snazi... Najveći (PER) u istoriji“, piše Devin.
Devin se dalje bavi analizom Jokićeve igre, njegovim napretkom u odbrani, lucidnošću u napadu, odlukama kakve donosi...
„Ovo u Jokiću niko nije video; da jeste, bio prvi pik na NBA draftu 2014, a ne 41. Ali iz godine u godinu, on je usavršavao i izoštravao svoju igru, u procesu napredovanja i jačanja svoje pozicije u NBA: od rezervnog igrača do startera, preko Ol-stara do Ol-NBA i, konačno, MVP-ja. Tek se nalazimo mesec dana u sezoni, međutim, ono što bi moglo da bude najviše iznenađujuće u vezi sa izuzetnim usponom srpskog giganta je to da Jokić nije gotov sa napredovanjem. Ima 26 godina, jedan od najsjajnijih igrača u istoriji i najneobičnijih talenata u sportu – i mogao bi postati još bolji“, zaključuje novinar Ringera.
Srpsko veče u Americi! /video/
Jokić oduševljen uspehom Srbije: „Veliki je uspeh što će predstavljati našu zemlju“ /video/
Jokić se igrao sa Nurkićem, Bogdanović neprimetan u pobedi Atlante
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala