- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mirovne snage UN suočene sa sve većim pretnjama

CC BY 2.0 / Flickr/Irish Defence Forces / P1010015Mirovna misija UN
Mirovna misija UN - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Više od 66.000 pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija suočava se danas sa većim pretnjama, jer su sukobi postali složeniji i na njih utiču brojni faktori u rasponu od etničkih tenzija i uticaja organizovanog kriminala do ilegalne eksploatacije resursa i terorizma, rekao je šef mirovnih misija UN Žan-Pjer Lakroa.
Lakroa je predočio da čak i u poređenju sa periodom od pre dve ili tri godine, "većina mirovnih misija suočava se pogoršanim političkim i bezbednosnim okruženjem".
Pored toga, podjednako važno je i to što su sukobi "višeslojni", vrlo često lokalni i nacionalni, ali i regionalni i globalni.
On je za AP kao primer ukazao na siromašni region Sahel u Africi, gde se sve češće izvode terorističke aktivnosti.
Brojni faktori prouzrokuju promene u načinu funkcionisanja mirovnih snaga UN, počevši od sve većeg broja političkih podela među 193 zemlje članice svetske organizacije, rekao je on.
Sve veći broj sukoba generišu i tzv. "pojačivači sukoba" u koje spadaju digitalne tehnologije, uticaj lažnih vesti i dezinformacija o sukobima i „naoružane grupe koje koriste sve sofisticiranija sredstva da potkopaju akcije mirovnih snaga UN", preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala