- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Američki obaveštajci tvrde da je Kina gradila vojni objekat u UAE

© Sputnik / Alexander Yuriev / Uđi u bazu fotografijaAbu Dabi
Abu Dabi - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Američke obaveštajne službe otkrile su ovog proleća da Kina tajno gradi vojni objekat u lučkoj oblasti u blizini glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabija, objavio je u petak „Volstrit žurnal“.
Prema navodima izvora upoznatim sa situacijom, pre skoro godinu dana, satelitski snimci luke Kalifa otkrili su čudne građevinske radove unutar terminala koji je izgradio i kojim posluje kineski brodski gigant COSCO.
Iako su početne informacije bile neuverljive, tajni satelitski snimci nastali u proleće su navodno naveli američke vlasti da veruju da Kina gradi vojnu bazu u blizini luke.
Bajdenova administracija je navodno bila toliko uznemirena da je pokrenula intenzivnu diplomatsku kampanju kako bi ubedila UAE da ta lokacija služi vojsci i da treba zaustaviti gradnju.
Izvori su navodno tvrdili da Vlada UAE, u čijoj zemlji se nalaze američke vojne snage, nije obaveštena o navodnim namerama Kine.

„UAE nikada nisu imali sporazum, plan, razgovore ili nameru da dozvole smeštanje kineske vojne baze ili ispostave bilo koje vrste“, rekao je za „Volstrit žurnal“ portparol Ambasade UAE.

Prema navodima ovog medija, američke obaveštajne agencije su, između ostalog, otkrile i da je pripreman teren za gradnju višespratnog objekta. Da bi se izbeglo izlaganje pogledima javnosti, gradilište je navodno u jednom trenutku bilo pokriveno.
Izvori su, međutim, navodno odbili da spekulišu o tome za šta bi navodna vojna struktura mogla da bude korišćena.
Američki predsednik Džozef Bajden je navodno razgovarao sa prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom u maju i avgustu, prenevši mu ozbiljnu zabrinutost zbog kineske aktivnosti i napomenuo da bi to moglo imati negativne posledice po bilateralne odnose, preneo je list.
Prema navodima iz iveštaja, Amerikanci su bili zbunjeni odgovorom prestolonaslednika Abu Dabija da je čuo Bajdena „glasno i jasno“.
Dodaje se i da su američki zvaničnici nedavno obišlu navedenu lokaciju i da veruju da je gradnja za sada zaustavljena.
Vašington strahuje da bi planirana prodaja 50 američkih borbenih aviona pete generacije F-35, 18 dronova i drugog naprednog naoružanja, vredna 23 milijarde dolara, mogla biti ugrožena saradnjom Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, preneo je Sputnjik internešenal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala