- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jedinstven imunitet: Naučnici otkrili posebnu kategoriju ljudi, otpornu na kovid 19

© Sputnik / Aleksandr Patrin / Uđi u bazu fotografijaRuski lekari
Ruski lekari  - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Kod zdravstvenih radnika koji se brinu o zaraženima virusom korona u takozvanoj crvenoj zoni otkrivena je posebna vrsta imuniteta, saopštili su naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža i Imperijalnog koledža u Londonu, a istraživanje je objavljeno u časopisu „Nejčr“.
Autori istraživanja su pratili više od 750 zdravstvenih radnika koji su konstantno bili u kontaktu sa pacijentima zaraženim virusom korona.
Za sve vreme studije kod 58 ljudi nijedan test na zarazu nije bio pozitivan.
Ono što im je zajedničko, a što nije identifikovano kod ostalih ispitanika, bila je visoka koncentracija T-ćelija imunog sistema. One deluju kao memorijske ćelije sposobne da prepoznaju konkretne infekcije kada se pojavljuju u organizmu.
Naučnici smatraju da ti specifični T-limfociti zaustavljaju kovid 19 tako što isključuju klaster virusnih proteina koji pomažu virusu da se reprodukuje.
Kako se ispostavilo, ove T-ćelije bile su prisutne i u uzorcima krvi prikupljenim pre pandemije, ali su mogle da prepoznaju virus koronu.
Naučnici pretpostavljaju da su se limfociti koje su otkrili mogli pojaviti u organizmu prilikom zaražavanja srodnim virusom korona koji izaziva običnu prehladu, nakon čega je organizam formirao takvu zaštitu.
Ljudski organizam - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
DRUŠTVO
Naučnici otkrili: LZTFL1 — gen koji udvostručuje rizik od smrti od kovida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala