- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Glavne mete – svemirske letelice sa nuklearnim oružjem: Šta sve može raketni sistem S-550

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketna proba krstareće rakete "Burevesnik"
Raketna proba krstareće rakete Burevesnik - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Mobilni sistem strateške protivraketne odbrane S-550 biće specijalizovan za uništavanje balističkih i orbitalnih svemirskih ciljeva, pre svega za uništavanje nuklearnih bojevih glava interkontinentalnih raketa, saopštila su Sputnjiku dva izvora iz vojno-industrijskog kompleksa.

„Tipične mete budućeg sistema su, između ostalih, američke svemirske bespilotne letelice H-37 kao i hipersonični blokovi koji se razvijaju u nekoliko zemalja“, rekao je naš prvi sagovornik.

Drugi izvor ističe da će, u cilju presretanja takvih meta, sistem S-550 uključivati višenamenski radar dugog dometa koji može da identifikuje bojeve glave i svemirske objekte na veoma velikoj udaljenosti.
Sagovornici naglašavaju da će sistem S-550 praktično biti modifikacija sistema S-500, ali da će biti specijalizovan za presretanje balističkih i orbitalnih meta na višestruko većem rastojanju i visini u poređenju sa sistemom „Prometej“.
Pritom, presretanje vazdušnih aerodinamičkih meta (aviona, helikoptera, bespilotnih letelica) biće isključeno sa spiska zadataka S-550.
Ranije je Sputnjiku saopšteno da je razvoj sistema S-550 u naprednoj fazi naučno-istraživačkih i eksperimentalno-konstruktorskih radova.
Ruska strana je prethodno saopštila da orbitalne bespilotne letelice H-37 mogu da nose nekoliko nuklearnih bojevih glava, te da je reč o udarnim strateškim sistemima svemirskog baziranja. Pritom, Amerika zvanično tvrdi da su letelice H-37 predviđene samo za korišćenje u naučne i izviđačke svrhe. Letelice mogu da manevrišu u svemiru, menjajući svoju orbitu.
Lansirni protivraketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
RUSIJA
Rusija pravi korak dalje u razvoju sistema protivraketne odbrane: Šta će sve moći S-550
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala