- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik pisao Masu: One koji prizivaju sukobe – ne tražite u Srpskoj

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu da se Hajko Mas, kao ministar spoljnih poslova jedne tako važne države kao što je Nemačka, nije potrudio da utvrdi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obaveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim.
One koji pominju sukobe i prizivaju sukobe - ne tražite u Republici Srpskoj, naglasio je Dodik.
"Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi", istakao je Dodik u pismu upućenom Masu, dodavši da su ga njegovi istupi u poslednje vreme ponukali da mu se obrati.
Srpski član Predsedništva pojasnio je Masu da kriza u BiH nije izazvana, kako to on tvrdi, "politikama koje se vode u Republici Srpskoj".
"Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Nemačke!?", naveo je Dodik u pismu.
On je naglasio da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog veka koštao tako i toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.
"Srbi, kao narod iz dva svetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe - ne tražite u Republici Srpskoj", poručio je Dodik nemačkom ministru.
Srpski član Predsedništva naglasio je da je Republika Srpska sastavni dio BiH i to niko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to tvrdi sa medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.
"Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen spoljni suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sedati skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, "neodgovornu politiku u Republici Srpskoj", moram Vas podsetiti da svaki put kada Nemačka nije sedela skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva", konstatovao je Dodik.
On je s toga pozvao ministra Masa da sa više pažnje postupa i govori o Srbima i Republici Srpskoj, jer ga i istorija naših odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da budete pažljiviji, prenosi RTRS.
"Kao ministra spoljnih poslova Nemačke pozivam Vas da istinito informišete svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da kabinet kancelara Angele Merkel dobije sve potrebne i tačne informacije", poručio je srpski član Predsedništva BiH u pismu upućenom Masu.
Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
REGION
Mas o BiH: Nemačka neće sedeti skrštenih ruku
RS - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
REGION
Nemci tvrdo protiv Dodika i Srpske: Radikalan plan koji nema podršku ni u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala