- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanac poreklom iz Crne Gore osuđen na 16 godina zatvora zbog veza sa teroristima

© AP Photo / Militant website via APObuka terorista DEAŠ-a
Obuka terorista DEAŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Elvis Redžepagić, američki državljanin poreklom iz Crne Gore, osuđen je u SAD na 200 meseci zatvora, odnosno na 16 godina i osam meseci zbog terorizma.
Redžepagić je priznao krivicu na suđenju, a optužen je za pokušaje da terorističkim organizacijama ISIS i Al Nusra front (obe zabranjene u Rusiji), obezbedi materijalnu podršku i resurse, saopštilo je američko ministarstvo pravde.
„Ovom kaznom, Redžepagić plaća cenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS-u i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada“, rekao je državni tužilac Breon Pis.
On se zahvalio, između ostalog, i predstavništvu FBI za Srbiju, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.
Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je verovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS-a i Al Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspeo da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015, u avgustu 2016. to je pokušao iz Jordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile.
U svojim Fejsbuk objavama iz oktobra 2015, Redžepagić je objasnio da je „džihad kada se boriš za Boga“ i „umreš u čast Alaha“, stoji u presudi.
„Takođe je naveo da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i Al Nusri, te je predviđao da će „doći vreme kada će ljudi jedino znati da kažu Alahu Akbar““, navodi američko ministarstvo pravde.
Kako dodaju, pretragom njegovog laptopa nađeni su brojni primerci ISIS-ove propagande, a utvrđeno je i da je stalno posećivao sajt „Put hilafeta“ ili „Put do Kalifata“, koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, tvrdi američko ministarstvo pravde.
Kako su ranije objavili američki mediji, Redžepagić je poreklom iz Crne Gore, a u SAD je živeo na Long Ajlendu u Njujorku. On je, prema navodima „Njujork posta“, prilikom hapšenja, pretio da će odseći glavu svojoj majci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala