- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U Subotici otvorena jedna od najmodernijih fabrika u Evropi

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICU Subotici otvorena jedna od najmodernijih fabrika u Evropi
U Subotici otvorena jedna od najmodernijih fabrika u Evropi - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Bojsen će u Subotici proizvoditi visokoinovativnu tehnologiju izduvnih gasova sa stepenom automatizacije od preko 90 procenata, a ovo je najveći proizvodni pogon u inostranstvu i jedna od najmodernijih fabrika u Evropi, rekao je predsednik grupacije Bojsen Rolf Ditel Gajzel na otvaranju fabrike, kojem je prisustvovao u predsednik Aleksandar Vučić.
„Naš inovativni tim koji počinje proizvodnju čini 80 zaposlenih, a u naredne tri godine BAS će nuditi atraktivna radna mesta za oko 500 radnika. Naredne godine na ovoj lokaciji ćemo ostvariti promet od oko 100 miliona evra, a već 2023 planiramo promet od 160 miliona evra“, rekao je Gajzel.
On je dodao da će Bojsen u subotičku fabriku uložiti 70 miliona evra i da se planiraju investicije u proširenje pogona na površini od preko 100.000 kvadratnih metara.
Naveo je da je otvaranje fabrike kasnilo zbog korona krize i najavio usporavanje u poslovanju zbog globalne nestašice poluprovodnika.
„Međutim, mi smo uvereni da ćemo u naredne dve godine polako povećavati proizvodnju tako da će ona 2024. godine dostići pun kapacitet“, rekao je predsednik grupacije Bojsen.
Naveo je i da se sada u dve smene proizvode izduvni sistemi za vozila Mercedes benca V klase i sprintera, a da će u drugoj fazi proizvodnje za nekoliko nedelja početi proizvodnju GAC kućišta za mercedesove kamione tipa aktros i druga komercijalna vozila te marke.
„Na vrhuncu proizvodnje planiramo izradu 35.000 GAC kućišta i do 360.000 izduvnih sistema za sprinter i V klasu. U trećoj fazi se od 2024. godine planira proizvodnja izduvnih sistema za mercedesovu A i B klasu“, najavio je Gajzel.
Dodao je da će Bojsen tada pokriti sve segmente motornih vozila ovog proizvođača premijum klase.
Gajzel je naglasio da su vrhunac proizvodnje kompanije linija robota za zavarivanje sa 32 ćelije, integrisani optički merni proces, kao i potpuno automatizovana linija za proizvodnju katalizatorskih kućista.
„Bojsen je u Subotici pronašao svoju lokaciju iz snova zbog visokog kvaliteta života u gradu, infrastrukture i kvalifikovane radne snage koju obezbeđuju obližnje škole i tehnički fakulteti u Novom Sadu“, istakao je Glajzel.
Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je nova Bojsenova fabrika još jedan simbol izuzetnih ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije.
„Od kada sam stupio na dužnost ambasadora u Srbiji doživeo sam mnogo pozitivnih trendova u našim ekonomskim odnosima. Nemačka preduzeća su sve aktivnija u Srbiji, a investicije izinose 3,5 milijarde evra, a od 2000. godine nemačka preduzeća su ovde otvorila desetine hiljada radnih mesta“, rekao je Šib.
Dodao je da su nemačke investicije sve kompleksnije i kapitalno sve intenzivnije, što dokazuje i Bojsenova fabrika u Subotici.
„I ova investicija pokazuje da nemački investitori planiraju dugoročno da budu angažovani u Srbiji. Srbija kao privredna lokacija postaje sve zanimljivija za evropske investitore, a to naročito važi za automobilski sektor. Četvrtina investicija u Srbiji se odvija upravo u ovom sektoru i već govorimo o habu za automobilsku industriju“, rekao je ambasador Šib.
Naveo je da naša zemlja spada u 25 vodećih zemalja dobavlljača za nemačku auto industriju, s tendencijom rasta.
Šib je dodao kako bi zajedničko regionalno tržište zemalja zapadnog Balkana obezbedilo mobilnost radnika i dovelo do povećanja broja stručnog kadra u Srbiji, što je važan podsticaj za strane investitore.
Bojsen je kompanija specijalizovna za izduvne kolektore, katalitičke pretvarače, filtere za čestice, prigušivače zvuka, obloge i kompletne izduvne sisteme za automobile, komercijalna vozila i indsutrijske sisteme. Glavni kupci tih proizvoda su nemačke kompanije Audi, BMW, Dajmler, Porše, Folksvagen, Mercedes i MAN i britanske Bentli i Rols Rojs.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala