- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Poljski mediji: Varšava planira da se naoruža američkim raketama – „ubicama“ ruskih sistema S-400

© Foto : Northrop Grumman CorporationProtivradarska raketa dugog dometa AGM-88G AARGM
Protivradarska raketa dugog dometa AGM-88G AARGM - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Poljska planira da kupi od Amerike napredne protivradarske navođene rakete AARGM – „ubice“ sistema PRO u koje spadaju, između ostalih, i ruski sistemi S-400 „Trijumf“, piše poljski list „Difens24“.
Prema rečima autora članka, raketama mogu naoružati poljske lovce F-16 „Fajting falkon“ i F-35 „Lajtning II“.
„Moguće uvođenje raketa AARGM za lovce F-16 omogućiće da se pripremi baza podataka o pretnjama, između ostalog i na osnovu letova koji su izvedeni u blizini granice Poljske sa Kalinjingradskom oblasti i Belorusijom“, ističu autori članka.
Takođe se navodi da će napredna navođenja raketa povećanog dometa AGM-88G postati „važno sredstvo lovaca F-35 u borbi protiv elemenata ograničavanja i uskraćivanja pristupa i manevrisanja“.
„Raketa velike brzine moći će da uništava mete na relativno velikim udaljenostima za kratko vreme uz zadržavanje karakteristika smanjene vidljivosti“, precizirano je u članku.
Ranije je vicepremijer Poljske Jaroslav Kačinski predstavio novi zakon „O odbrani otadžbine“ gde je Rusija označena kao potencijalni protivnik. Prema njegovim rečima, Poljska se nalazi na granici NATO-a i Evropske unije, stoga treba da ima „ozbiljnu snagu za obuzdavanje“, a u slučaju potrebe i mogućnost da se samostalno brani duže vreme. Kačinski je istakao da Rusija ima moćnu vojsku koja „stalno izvodi vojne vežbe“ u blizini poljske teritorije.
Pripadnici poljske policije i vojske na poljsko-beloruskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
„Glavni evropski provokator“: Poljska provocira veliki rat između Zapada i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala