- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova vlast u Bugarskoj smekšava stav prema Severnoj Makedoniji?

CC0 / Pixabay / Zastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Nova vlada u Bugarskoj mogla bi da smekša svoj politički pristup prema Skoplju i da pruži podršku Severnoj Makedoniji po pitanju članstva u EU, zaključak je „Bugarske nacionalne televizije“ za koju je Kornelija Ninova, predsednica Bugarske socijalističke partije, dala intervju.
Prema rečima bugarske političarke, nova vlast u Sofiji spremna je da odustane od nekoliko zahteva bivšeg rukovodstva koji se tiču zajedničke istorije Bugarske i Severne Makedonije.
Ona je to objasnila time što partija VMRO-BND bivšeg ministra odbrane Krasimira Karakačanova, koja se najviše i zalagala protiv Skoplja, na minulim parlamentarnim izborima nije ušla u parlament.
Pored toga, kako je konstatovala, ni njena Socijalistička partija Bugarske, koja takođe ima čvrst stav po pitanju Severne Makedonije, takođe neće ući u novi sastav Vlade.
„Bojim se da će tokom pregovora o novom sastavu Vlade biti dosta osetljivih pitanja, a ja ću samo biti smetnja da se oni reše. Svima je jasno da dok god ja budem vodila pregovore o novom sazivu Vlade Severna Makedonija neće ući u EU ukoliko bude nastavila da briše našu zajedničku istoriju. Vidim trend da nova vlast želi da postigne sa Skopljem dogovor bez rešavanja tih istorijskih pitanja. Umem da čitam između redova“, kazala je ona.
Kiril Petkov i Asen Vasilev - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
REGION
Bugarski evroposlanik: Pobednička stranka izdaje zemlju najavljujući novi pristup Skoplju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala