- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

NATO može rasporediti nuklearno oružje istočnije od Nemačke

© REUTERS / POOLGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Ako Nemačka odustane od raspoređivanja američkog nuklearnog oružja, ono bi moglo da završi u Istočnoj Evropi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Kako je rekao, očekuje da će Nemačka ostati deo sistema zajedničke upotrebe nuklearnog oružja, jer je to veoma važno za celu Evropu.
„Alternativa zajedničkom korišćenju nuklearnog oružja NATO-a su bilateralni sporazumi. Naravno, Nemačka treba da odluči da li će strano nuklearno oružje biti raspoređeno u toj zemlji, ali alternativa tome je da se nuklearno oružje može naći u drugim evropskim zemljama, između ostalog i istočno od Nemačke“, rekao je Stoltenberg.
Pritom je dodao da se NATO „zalaže za svet bez nuklearnog oružja, ali ne može da dozvoli da zemlje NATO-a nemaju to oružje, a da ga druge zemlje imaju“.
Stoltenberg je pozdravio pregovore Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti.
Sistem za zajedničko korišćenje nuklearnog oružja NATO-a stvara pravni osnov za razmeštanje američkog nuklearnog oružja u nenuklarnim državama u Evropi – članicama Alijanse u okviru opšteg koncepta nuklearnog obuzdavanja NATO-a.
Podsetimo, na teritoriji Nemačke nalazi se nuklearno oružje SAD u okviru strateške koncepcije NATO-a za zastrašivanje potencijalnih protivnika. Prema nepotvrđenim podacima, do 20 američkih taktičkih nuklearnih avionskih bombi B-61 nalazi se u vazduhoplovnoj bazi u blizini Bihela.
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
RUSIJA
Amerikanci aktiviraju artiljerijsku komandu u Nemačkoj zbog „ruske opasnosti“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala