- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Medojević: Ako ne bude dogovora oko nove vlade – da se ide na izbore

© AP Photo / Risto BozovicLider Pokreta za promene Nebojša Medojević
Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević je u emisiji “Argumenti” na RTCG kazao da aktuelna Vlada nema većinu i da parlament ne funkcioniše. On smatra da ako ne uspiju dogovori skupštinske većine oko nove vlade treba ići na izbore.
Govoreći o formiranju nove Vlade, Medojević kaže da su imali intenzivne razgovore sa manjinama, kao i sa partijama parlamentarne većine.
“Manjinama nudimo sporazum o konzensusu i opštem dogovoru. Iz tog dogovora ide program nove Vlade koji se sastoji iz nekoliko krupnih koraka. Nudimo pomirenje, posebno prema manjinama i danas sam im to rekao. Oni su apsolutno zainteresovani i nailazimo na razumjevanje kod kolega iz manjina. Glavni kamen spoticanja dogovoru je URA. Imamo slučaj da će sjutra opet da glasaju sa DPS o važnim stvarima. Ne možete biti u koaliciji sa DF a glasati sa DPS-om”, istakao je Medojević.
On je kazao da DF neće praviti političke kombinacije i dogovore sa DPS-om.
“Ova vlada ne isporučuje rezultate i moramo napraviti novu. Ipak, URA to ne želi i oni će izaći sa zahtjevom da DPS podrži manjinsku Vladu na čijem čelu bi bio Abazović a u kojoj bi bila URA i manjinske stranke. Da je Đukanović podnio ostavku to bi se desilo mnogo ranije. Nijedan birač URA nije glasao za koaliciju sa DPS-om i svaka trgovina sa njima znači prekrajanje volje građana. Mi nećemo sjedjeti skrštenih ruku”, kazao je Medojević.
Predsjednik "Pokreta za promjene" dodao je da je cilj PzP-a zabrana rada totalitarne partije, odnosno Demokratske partije socijalista i otvaranje dosijea tajne policije.
“ Mi sa DPS nemao nikakav odnos u smislu da treba da pravimo političke dogovore. Došlo je do razaranja političkog sistema, umjesto da demontiramo DPS, demontirali smo politički sistem”, naveo je Medojević.
Kazao je da se formirala Vlada iza koje stoji pet odsto birača i koja nije demokratska.
“Od starta sam upozoravao da se radi o opasnom eksperimentu koji će napraviti negativne posledice. Nakon 200 dana tražili smo novu Vladu, nismo bili zadovoljni isporučenim rezultatima. Sistem DPS-a nije ni taknut”, upozorio je Medojević.
Smatra da je zadatak aktuelne Vlade da se uruši DF, a sačuva DPS.
“URA ne želi novu Vladu, očigledno... Dajte da se dogovorimo ako postoji politička volja, spremni smo i na najveće žrtve i ustupke. Nudimo manjinama jedan dogovor. Treba da prevaziđemo pođele koje nas opterećuju”, kazao je Medojević.
Naglasio je da svi vidimo da će eksperti "koje niko nije glasao da formiraju demohrišćansku partiju".
Procenjujući šanse partija na eventualnim izborima, Medojević je kazao da URA i formacija oko takozvanog nezavisnog medija “Vijesti”, mogu da pobijede DF na izborima u Američkoj ambasadi, ali ne mogu na izborima. Misle, dodao je, da može neko da dođe i da naredi narodu da glasa za njih, da uzmu DF- u birače, što ne ide baš tako.
Više nema tog narativa da su samo Srbi loši momci, kazao je Medojević uz konstataciju da je Otvoreni Balkan američka inicijativa a da je Srbija sada vodeća u regionu, posebno u ekonomskom smislu.
On smatra da niko iz DFa ne može biti na crnoj listi Amerike, već da to smao može biti Đukanović.
Govoreći o ekonomskim temama, Medojević je kazao da je program Evropa sad ustvari marketinški program za osnivanje Demohrišćanske stranke. On je kazao ako se dogovore oko nove vlade da će DF podržati budžet, ali ako ne, nema ništa od podrške. Smatra i da će predloženi budžet i program Evropa sad dovesti do rupe od 450 miliona minusa.
Lider PzP-a je otkrio u emisiji da je prije šest – sedam mjeseci dobio prijetnje, kako kaže, od jednog člana kriminalne organizacije. Dodaje da je rekao ANB-u o kom se licu radi i da je u toku bezbjednosna procjena.
“Ne mogu otkrivati o kome se radi. U dopisu sam rekao o kome se radi i još uvijek čekam procjenu od strane ANB”,- kazao je Medojević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala